nieuws

Ik ben verliefd geworden op de Neudeflat

bouwbreed

utrecht – Bouwkundige Hans Ringenier studeerde onlangs met een 10 af aan de Hogeschool Utrecht. Hij onderzocht de mogelijkheden om de Neudeflat nieuw leven in te blazen.

Met zijn lengte van bijna 2 meter is Hans Ringenier geen kleine jongen. Maar naast de Neudeflat oogt hij nietig. De zeshoekige kantoorkolos in het hartje van Utrecht telt achttien verdiepingen en meet 60 meter.

“Ik moet er tientallen keren langs zijn gelopen, zonder dat hij me opviel”, glimlacht Ringenier als hij het gebouw van top tot teen bekijkt. “Ik zag hem eigenlijk voor het eerst toen ik op zoek was naar een afstudeeropdracht. Dat is zo knap aan de Neudeflat. Het is een gevaarte en toch valt-ie nauwelijks op in zijn omgeving.”

Het idee onderzoek te doen naar de mogelijkheden om de Neudeflat te revitaliseren, werd Ringenier aangereikt door het Amsterdamse bureau SILO architecten. Zij werken voor de Wildschut adviesgroep, de eigenaar van de Neudeflat. En ook al zijn er geen concrete plannen om het gebouw onderhanden te nemen, toch werd Ringenier gevraagd om de mogelijkheden van de flat te onderzoeken.

Het gebouw dateert van 1958 en werd ontworpen door Hugh Aart Maaskant(1907-1977). Een architect die furore maakte met onder meer de Euromast, de pier in Scheveningen en het provinciehuis van Noord-Brabant in Den Bosch. “Het is een zeer omstreden gebouw”, vertelt Ringenier. “Als je de gemiddelde Utrechter zou vragen wat er mee moet gebeuren, zal hij waarschijnlijk pleiten voor sloop. Velen vinden dat het gebouw niet past in zijn omgeving. Het zou te hoog zijn. Een burcht in het centrum waarvan je nooit weet wat er binnen gebeurt.”

Meesterwerk

Het laat zich raden dat Ringenier het met die kritiek niet eens is. “Ik heb me een jaar lang verdiept in het flatgebouw en eerlijk gezegd, ben ik er een beetje verliefd op geworden.” Hij knikt met zijn kin in de richting van de raamkozijnen. “De zonwering vind ik niet mooi. Verder is het een meesterwerk. Een schoolvoorbeeld van �Het nieuwe bouwen�. Hij heeft duizend-en-een mogelijkheden.” In zijn afstudeeronderzoek geeft Ringenier zijn persoonlijke visie op de potenties van de Neudeflat. De kantoorfunctie die het hele gebouw nu heeft, gaat daarbij gedeeltelijk verloren.

“De beganegrond kan worden ingericht als lunchroom. Er komen dan transparante gevels over twee verdiepingen zodat het gebouw zijn geslotenheid, die nu zo hinderlijk is, verliest. En bovendien sluit het dan goed aan bij de rest van het plein waar veel horeca is.”

De etages boven de lunchroom, van de tweede tot en met de zesde verdieping, reserveert Ringenier voor kantoren. “En daarboven is plek voor woningen. Vanaf de zevende etage heb je een prachtig uitzicht. Er is voldoende ruimte voor appartementen in verschillende prijsklassen. De hoogste etage, met het mooiste uitzicht dus, heb ik gereserveerd voor een restaurant. Op het dak kun je genieten van het uitzicht”.

Een probleem vormen de parkeermogelijkheden rond het flatgebouw. In eerste instantie wilde hij dit oplossen door naast de Neudeflat een glazen toren te plaatsen. “Een soort Smarttoren. Helaas bleek dat financieel niet haalbaar.”

Daarom koos hij ervoor een gedeelte van de flat als parkeergarage in te richten. De auto�s kunnen via een lift die de voertuigen automatisch naar een vrije plek brengt, worden gestald.

“De constructeur van de Hogeschool Utrecht heeft mijn plannen doorberekend en alles wat ik heb bedacht is ook uitvoerbaar. Was dat niet zo geweest, dan was mijn eindcijfer natuurlijk veel lager uitgevallen.”

Worden zijn plannen ook uitgevoerd? Ringenier schudt zijn hoofd. “Het lijkt me erg onwaarschijnlijk. Er zijn vooralsnog geen plannen om de Neudeflat een andere bestemming te geven. Het ontwerp dat ik heb gemaakt is eigenlijk niet meer dan mijn persoonlijke utopie. Wel hoop ik dat mijn studie de discussie over de Neudeflat zal stimuleren.”

�Ik hoop dat ik de discussie heb gestimuleerd�

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels