nieuws

Futuristisch voetveer tussen Vlissingen en Breskens

bouwbreed

breskens – Rolstoelers die gebruik willen maken van het nieuwe fiets-voetveer tussen Vlissingen en Breskens, hebben vanaf volgende maand de beschikking over een uitzonderlijke aanlandingsvoorziening. Die heeft een lift die hen zo van de vaste wal op een schommelend ponton zet in het zeewater.

De rolstoeler rijdt vanaf de wal via een aparte aanrijbrug naar de cabine van een hydraulisch liftsysteem. Deze glazen doos, waarin zes rolstoelen tegelijk passen, komt via geleiders terecht in een schaatsconstructie. “De schaats grijpt beneden in op een opvangmechanisme. Na openen van de liftdeuren kan de rolstoel via een harmonicaconstructie probleemloos het ponton op rijden, zelfs bij flink bewegend water”, vertelt constructeur Th. Vroon van aannemer Hakkers Werkendam.

Het kunststukje zou zonder moderne elektronica niet mogelijk zijn, want in de monding van Westerschelde is sprake van een tijverschil van +2,5 tot -2,5 meter NAP. De lift is daarom uitgerust met sensoren die registreren op welk niveau de ponton is wanneer de lift afdaalt.

De bouw van aanlandingsvoorzieningen in Breskens en Vlissingen houdt verband met de komst van twee nieuwe catamarans voor fiets- en voetverkeer, de Prinses Maxima en de Prins Willem-Alexander.

De aanlandingsvoorzieningen in Breskens en Vlissingen zijn beide in zwaar gedimensioneerd staal uitgevoerd, elk 1500 ton. Ze verschillen van elkaar doordat ze exact gespiegeld zijn opgebouwd. Daarnaast heeft de voorziening in Vlissingen een extra afmeerplaats. De catamarans kunnen daar gebruik maken van bunkervoorzieningen, rioolwater lozen en drinkwater innemen. De leidingen daarvoor zijn aangebracht onder de aanlandingsvoorziening, met een flexibele buis op de scharnierpunten.

Hakkers prefabriceerde het staalwerk – een 45 meter lange en 6 meter brede beweegbare vakwerkbrug, de liftinstallatie en de ponton – in de fabriek.

De rolstoeler rijdt vanaf de wal via een aparte aanrijbrug naar de cabine van een hydraulisch liftsysteem.Foto: Ries van Wendel de Joode

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels