nieuws

Woningkwaliteitwijzer zeer uitgebreid, maar creativiteit moet van lezer komen

bouwbreed

De samenstellers zijn het VACpunt Wonen uit Utrecht voor wat betreft nieuwbouw en het Kennis- en Adviescentrum van de Woonbond uit Amsterdam voor wat betreft de bestaande bouw. Volgens de uitgevers bundelt het alle praktische kennis en informatie op het gebied van wonen en woonomgeving.

De uitgave wordt aangeprezen als integrale visie en inspiratiebron. Hij is bestemd voor woningcorporaties, particuliere verhuurders en organisaties van bewoners, maar ook voor professionals in de bouw. De indeling van de Woonkwaliteitwijzer is gebaseerd op de activiteiten slapen, koken, opruimen, werken, boodschappen doen en naar school gaan. Onderwerpen die aan de orde komen zijn onder meer levensloopbestendig bouwen, geluid, energie, domotica, binnenmilieu, gezondheid, veiligheid, duurzaam bouwen en communicatiemiddelen.

Er is inderdaad weinig dat de revue niet passeert, maar daardoor heeft het naslagwerk het karakter van een erg saaie opsomming. Het voorwoord is geschreven door prof. ing. A. Thomsen, hoogleraar woningverbetering en woningbeheer aan de TU Delft. Hij vindt het belangrijk dat woonconsumenten kritisch en goed geïnformeerd zijn. Echter, zij komen in de praktijk meestal pas aan bod als de gemeenten, ontwikkelaars, bouwers, verhuurders, slopers en herstructureerders hun plannen al hebben gemaakt en dikwijls al hebben uitgevoerd. Hoe dat probleem opgelost zou kunnen worden staat niet in de Woonkwaliteitwijzer.

Wat ook ontbreekt zijn bijvoorbeeld alternatieve woonwijzen, experimenten, actuele punten van discussie met voor- en tegenstanders, de invloed van de architectuur enzovoort; maar misschien horen die onderwerpen in een dergelijk standaardwerk niet thuis. Het gevolg is wel, dat de creativiteit van de lezer(es) zelf zal moeten komen.

Woonkwaliteitwijzer, integrale visie op de gebruikskwaliteit van woning en woonomgeving.

ISBN 90 72336 14 3

Uitgever: stichting VACpunt Wonen, Utrecht, tel. 030 2610475

Tot 1 januari: 79 euro en 5,50 euro verzendkosten, daarna 92,50 euro.

Reageer op dit artikel