nieuws

Wonen op Haarlems ziekenhuisterrein

bouwbreed Premium

haarlem – Een duurzame woonwijk zonder overdadige franje. Zo omschrijft architect Thijs Asselbergs van de Architectuurcentrale zijn plan voor de herontwikkeling van het terrein van de Mariastichting aan het Spaarne in Haarlem. Bouwfonds Ontwikkeling realiseert op krap drie hectare 408 woningen, 10.000 vierkante meter kantoorruimte en een ondergrondse parkeergarage.

Eind december verlaat het Spaarne ziekenhuis de plek waar in 1899 het Franciscaner ziekenhuis Mariastichting werd gevestigd. “Het vinden van een herbestemming die past bij het karakter van Haarlem was een indrukwekkende opgave”, zegt Asselbergs. Hij won vier jaar geleden een door het ziekenhuis uitgeschreven ontwerpwedstrijd.

Zijn plan voor een dicht bebouwde stadswijk werd verkozen boven voorstellen van MVRDV en Mecanoo Architecten. De manier waarop de Belgische architect Bob van Reeth eerder de Mariaplaats in Utrecht bebouwde, was zijn inspiratiebron. Behoud van de historische gebouwen was het uitgangspunt.

Asselbergs heeft het karakteristieke ziekenhuisgebouw van architect A.A.N. Bruning gespaard. “Een monument zou ik dat gebouw niet willen noemen, maar het hoort wel bij het collectieve geheugen van Haarlem.” Ook handhaaft de voormalige stadsarchitect van Haarlem een kapel en kleinere monumenten. Alle naoorlogse gebouwen gaan wel tegen de vlakte.

Faro Architecten zorgt voor de herinrichting van de oude gebouwen en ontwerpt één van de appartementencomplexen. Zijn eigen Architectuurcentrale tekent voor de rest van de nieuwbouw. Zo vervangt Asselbergs de hoogbouw door een half zo grote woontoren met een gevel van gele bakstenen en veel glas.

Het gebied wordt straks gekenmerkt door een contrast tussen oude en nieuwe gebouwen. “We bieden een gevarieerd aanbod: van stadswoningen met een tuintje tot royale penthouses. Van appartementen met elk een unieke indeling in het oude ziekenhuisgebouw tot luxe appartementen in kleine woongebouwen met uitzicht op het Zuider Buitenspaarne.”

Bijzondere aandacht is geschonken aan de inrichting van de openbare ruimte. Beeldbepalend wordt een 12 meter brede kaarsrechte fiets- en wandelstraat van het Spaarne naar de Haarlemmerhout. In het hart van het gebied heeft Asselbergs ruimte gevonden voor een plein van 50 bij 80 meter. Op dat zogeheten Kloosterhof staat ook de kapel, die een culturele bestemming krijgt. Langs het Spaarne komt verder nog een openbaar wandelpad met uitkijkpunt in het water.

Bouwfonds combineert woningbouw met kantoren. Drie monumentale onderdelen van het complex zullen deel uitmaken van de nieuwe kantoorpanden.

De ontwikkeling van de woonwijk vraagt een investering van tientallen miljoenen. De sloop van de ziekenhuisgebouwen begint in het voorjaar van 2005. Medio 2008 is het hele project klaar.

Reageer op dit artikel