nieuws

Webeasy geeft goed zicht op installatie

bouwbreed

utrecht – Webeasy maakt het mogelijk om via internet elektrotechnische en werktuigbouwkundige installaties te integreren. De gegevens worden uitgewisseld in de programmatalen HTML en JAVA via ADSL of een modem. Op die manier zijn installaties via het net de hele dag te volgen. De leverancier uit Sliedrecht voerde met Webeasy inmiddels zon 35 projecten uit.

Iedereen die internet kan gebruiken kan met Webeasy omgaan, garandeert adviseur M. Tourney van Webeasy. In zijn berekening kost het systeem niet meer dan de traditionele voorzieningen voor meten en regelen. Met Webeasy kan iedereen met een autorisatie via het internet installaties volgen.

Zonder specifieke programmatuur en op dezelfde manier als het gewone internetgebruik, benadrukt Tourney. Het systeem geeft onder meer aan hoe een bepaalde ruimte wordt verwarmd. De gebruiker kan uit die gegevens nagenoeg van minuut tot minuut het verbruik volgen. En dat legt volgens de Sliedrechtse leverancier de basis voor een adequaat energiebeheer.

Favorietenlijst

Met om het even welke computer kunnen alle gegevens grafisch worden weergegeven en alle instellingen via de internetverbinding worden aangepast. Verschillende gebruikers kunnen tegelijk naar één installatie kijken. Uit de favorietenlijst in hun computer kiezen ze een gebouw. Op het scherm verschijnen alleen de gegevens die voor de afzonderlijke gebruiker van belang zijn en nooit de data die voor anderen bestemd is.

In het verlengde daarvan kan een gebruiker alleen de eigen instellingen wijzigen en niet die van een ander, legt Tourney uit.

De Webeasy-server vormt het hart van het systeem. Dat is opgebouwd rond Niagara-programmatuur; een soort Windows voor technische toepassingen. De server bestuurt alle mogelijke functies in een gebouw.

Bijvoorbeeld de ruimteverwarming, de verlichting en de toegangscontrole. De verschillende installaties hoeven niet allemaal tegelijk uitgevoerd. Tourney noemt zo�n gefaseerde opbouw een werkelijke integratie van gebouwinstallaties.

Elke regelkast van een Webeasy-server geeft onder meer volledig grafisch temperaturen weer en de status van bijvoorbeeld radiatoren. De server helpt problemen door zoekgeraakte documentatie uit de wereld. Alle benodigde documenten, tekeningen, aansluitschema�s en plattegronden zijn erin opgeslagen in de vorm van een PDF-bestand. Zo kan bijvoorbeeld ook de handleiding voor een vijftien jaar oude ketel nog worden doorgebladerd.

De server bestuurt de installaties met elektronische schakelaars. Webeasy is een open systeem dat volgens Tourney met uiteenlopende draadloze en draadgebonden schakelaars uit de voeten kan. Een voorbeeld daarvan bieden de elektronische schakelaars die Webeasy liet maken bij Contaclip in Stramproy. Deze modules kunnen ook met de hand worden bediend. Binnen een straal van 1200 meter rond de kast kunnen ze op elke willekeurige plaats (opnieuw) worden gemonteerd.

Het systeem gaat net zolang mee als de onderdelen van de server, meent Tourney. Eenmaal geïnstalleerd hoeft niemand er in de volgende tien tot vijftien jaar meer naar te kijken zolang er niets aan verandert. Als mettertijd de installatie wordt gewijzigd hoeft de gebruiker niet alle onderdelen te laten vernieuwen. Webeasy levert dan een nieuwe server. De programmatuur die daarin ligt opgeslagen hoeft ook niet om de zoveel tijd te worden vervangen door aangepaste versies. En ook dat spaart geld.

De server hoeft niet voor elke uitbreiding te worden vernieuwd, zegt Tourney. De installateur kan het systeem makkelijk aanpassen. Hij hoeft zich daarvoor niet de programmeertaal Java eigen te maken waarmee Webeasy de server inregelt maar hij kan toevoegingen maken via een keuzemenu.

Op de kast ontbreekt een afleesscherm omdat het systeem via een laptop of een pc wordt bediend. Het weglaten spaart een aanmerkelijk bedrag uit omdat displays specifiek zijn ontworpen voor een product tegen kosten die de prijs van de goedkoopste laptop naderen.

Reageer op dit artikel