nieuws

VROM vergelijkt werk corporaties

bouwbreed Premium

den haag – Het ministerie van VROM heeft een eigen meetlat ontworpen voor woningcorporaties. De VROM-index is een indicatie voor het werk dat door de individuele instellingen is verzet. Volgens de gegevens van het ministerie is in 2003 de Amsterdamse corporatie Het Oosten het actiefst geweest.

Met een score van 195 punten houdt Vereniging ZVH de tweede plaats bezet. De derde plaats gaat naar Stichting Wonen-Zuid uit Heerlen, die van het ministerie 178 punten krijgt. De Alliantie uit Amersfoort en Woonbron Maasoevers uit Rotterdam belanden net niet op het podium en bezetten respectievelijk de vierde en vijfde plaats. Voor de index heeft VROM de nieuwbouw-, verkoop- en sloopcijfers van de sociale huisvesters uit de dertig grootste gemeenten afgezet tegen het eigen woningbezit. Volgens de rekenmeesters van het ministerie zijn deze gegevens �indicaties voor de inzet van corporaties bij de herstructurering van hun woningbezit�.

Uit de gegevens blijkt dat Het Oosten zijn eerste plaats vooral dankt aan een gunstig verlopen verkoopprogramma. Het Brabantse Beter Wonen Patrimonium is de enige sociale huisvester die zijn goede prestatie dankt aan haar nieuwbouwprogramma. Op dit gebeid heeft de corporatie uit Eindhoven een score van 70 punten. De verkoop van woningen is bij de instelling goed voor 19 punten en met sloop haalt de organisatie 40 punten binnen. Het totaal van de score bedraagt dus 129 punten, waarmee Beter Wonen Patrimonium op de zeventiende plaats van de ranglijst is beland.

Worden de cijfers per stad bekeken, dan scoort Rotterdam het best. De Maasstad levert vier van de 25 hoogst scorende corporaties. Na Woonbron Maasoevers is Woningstichting PWS Rotterdam met een dertiende plaats de hoogst genoteerde Rotterdammer. Woningbedrijf Rotterdam en de Nieuwe Unie noteren op de VROM-index respectievelijk een achttiende en twintigste plaats.

Amsterdam levert naast de koploper ook een lantaarndrager voor de topvijfentwintig die VROM bekend heeft gemaakt. Woonstichting De Key bezet met 120 punten de vierentwintigste plaats vlak voor de Groningse hekkensluiter Woonstade Hoogkerk-Noorddijk.

In 2003 hebben de sociale huisvesters van de dertig grootste steden van Nederland bij elkaar opgeteld 6400 nieuwe woningen gebouwd. Een vergelijkbaar aantal huizen is verkocht en bijna 8000 woningen gingen tegen de vlakte. In vergelijking met 2002 zijn de cijfers aanzienlijk beter. Toch is minister Dekker van VROM niet tevreden over de resultaten die uit de meest recente onderzoeken blijken. Voor de komende jaren verwacht zij op basis van de prognoses betere prestaties van de corporatiesector.

Reageer op dit artikel