nieuws

Video te traag voor loslaten wapening

bouwbreed Premium

eindhoven – Een videocamera is met 25 beelden per seconde niet snel genoeg om het loslaten van gelijmde koolstofwapening vast te leggen. Op het ene beeldje zit de wapening nog vast, op het volgende is zij verdwenen. Daarom heeft ir. L. Bukman van de TU Eindhoven gebruik gemaakt van een hogesnelheidscamera met 4000 beelden per […]

eindhoven – Een videocamera is met 25 beelden per seconde niet snel genoeg om het loslaten van gelijmde koolstofwapening vast te leggen. Op het ene beeldje zit de wapening nog vast, op het volgende is zij verdwenen. Daarom heeft ir. L. Bukman van de TU Eindhoven gebruik gemaakt van een hogesnelheidscamera met 4000 beelden per seconde.

Bukman onderzocht het onthechten van koolstofwapening. Dat is een extra wapening die aan de buitenzijde op een constructie wordt gelijmd. Dat gebeurt bijvoorbeeld als een betonnen constructie meer krachten moet opvangen dan waarvoor hij oorspronkelijk is ontworpen.

Uit het onderzoek bleek dat de onthechting van de koolstofwapening plaatsvindt bij dwarskrachtscheuren in het beton. Het empirische model uit de CUR-aanbeveling 91 van 2002 blijkt goed te kloppen. Onderzoek naar het loslaten van de koolstofwapening is van belang, omdat het de maximale belastbaarheid van de constructie bepaalt.

Reageer op dit artikel