nieuws

Verkeerslichten geven hulpdiensten voorrang

bouwbreed Premium

den haag – Onderzoekers van de Amerikaanse Caltech-universiteit ontwikkelden twee verkeerssystemen waarmee hulpdiensten gegarandeerd voorrang krijgen. Beide systemen bepalen via reeds aangelegde inductieve lussen in het wegdek de schakeltijd voor de verkeerslichten.

De voorzieningen kunnen apart worden gebruikt of in combinatie met bestaande systemen. Aan die bestaande systemen kleven nadelen. Sommige installaties detecteren zwaailichten en sirenes maar kunnen dat niet �om de hoek�. Lawaai vermindert het detectievermogen.

Systemen die via GPS de positie van een hulpdienst bepalen, ondervinden in het stedelijke gebied hinder van grote constructies die de GPS-signalen verstoren.

In een van de nu ontwikkelde systemen krijgt elke hulpdienstwagen een boordcomputer en een radio-ontvanger die communiceert met de inductielussen. De lus geeft een signaal af zodra er een voertuig overheen rijdt. De boordcomputer leidt uit het moment dat het signaal wordt verzonden en het moment dat het wordt ontvangen de positie en de snelheid af. Met die informatie geven de opeenvolgende verkeerslichten de hulpdiensten groen licht.

Het andere systeem gebruikt een radiofrequente pas die via de inductielussen de positie van een voertuig aangeeft. De verkeerslichten verlenen voorrang zodra de hulpdienst binnen het bereik van de lus komt.

Reageer op dit artikel