nieuws

Veiliger werk leidt tot meer treinuitval

bouwbreed

utrecht – “Minder verplichtingen en regels uit een vuistdik handboek en meer risicoanalyse gestuurd werken.” Zo omschrijft ProRail-directeur A. Bauer de nieuwe manier van veilig werken aan het spoor. Per 1 januari gaat het Normenkader Veilig Werken (NVW) in.

In de praktijk zal er vaker overdag in buitendienstsituaties worden gewerkt. Zodat een van de gevaarlijkste beroepen van Nederland iets minder gevaarlijk wordt. “Natuurlijk hebben we in de afgelopen tijd vaak moeten aanhoren dat we weer met iets nieuws kwamen aanzetten,” vertelt Bauer. “Vooral op de werkvloer is men kritisch. Maar dit is niet zomaar iets. Het NVW betekent een cultuuromslag voor iedereen die op of aan het spoor werkt.”

Het NVW is opgesteld in innige samenwerking met de Stichting Arbeidsomstandigheden en Spoorveiligheid (SAS), de Arbeidsinspectie, de IVW en de aannemers. “In het kort betekent het dat vaker het gezond verstand en de situatie ter plaatse leidend zijn. Dat wij van ProRail minder gaan vertellen waaraan men zich allemaal moet houden. De mensen ter plaatse, aannemers en ingenieurs, kunnen zelf prima de veiligheid inschatten en zijn zelf ook zuinig op hun personeel.”

Overigens betekent dat geenszins dat bedrijven het bij aanbestedingen in hun hoofd moeten halen te gaan bezuinigen op veiligheid. “Wie denkt daardoor de kosten te kunnen drukken heeft het mis. De nieuwe werkwijze betekent ook dat ProRail ingenieurs en aannemers straffer zal controleren en een streng rode en gele kaartensysteem gaat hanteren.”

Handleiding

Bauer bestrijdt de gedachte dat ProRail de verantwoordelijkheid voor veilig werken afschuift op de opdrachtnemers. “Nee, we hebben ieder een eigen verantwoordelijkheid. Maar we moeten dit inderdaad veelvuldig en goed uitleggen. Men vraagt zich wel eens af waar wij ons mee bemoeien, omdat de werknemers zelf het meeste verstand hebben van het werk. Maar nogmaals, we leggen niets op, we presenteren geen nieuwe, dikke handleiding. Volgens mij is de rol van ProRail nu ook veel helderder.” Waarbij Bauer doelt op de immer toenemende voorschriften die ProRail in het verleden aan de opdrachtnemers oplegde. “Terwijl die zelf verantwoordelijk bleven voor de veiligheid van het eigen personeel.”

De veiligste manier van werken aan het spoor is buitendienststelling, daar is iedereen het over eens. “Dat wordt dus ook het uitgangspunt,” zegt Bauer. “Om de overlast zoveel mogelijk te beperken zullen we kleine klussen gaan clusteren. Maandag wasdag, buiten de spits, dat idee.”

Bandbreedte

Soms is er echter een �tenzij�. Dan kan buitendienststelling gewoon niet. “Dan kan er met afzettingen van hekken gewerkt worden. De laagste veiligheidsschaal, persoonlijke waarneming, moet zoveel mogelijk voorkomen worden. Zodoende maken we de bandbreedte voor menselijk falen zo smal mogelijk.”

In de praktijk zal de werkwijze erop neer komen dat er in iedere fase van het werk een risicoanalyse gemaakt wordt. ProRail in de opdrachtfase, de ingenieurs in de bestekfase en uiteindelijk de aannemers bepalen zelf in welke veiligheidscategorie een bepaalde klus valt. Bauer: “Dan regelen wij als opdrachtgever dus een buitendienststelling bij de vervoerders, en vervolgens moeten de opdrachtnemers de situatie ter plaatse optimaliseren. Dat zal naar verwachting gaan leiden tot meer buitendienstwerk.”

Ondanks dat er dus vaker overdag treinen zullen uitvallen, zijn er ook andere ontwikkelingen en innovaties die het werk minder gevaarlijk maken. “Er loopt een pilot videoschouw, waarbij een camera onder trein hangt en we de film elders kunnen bekijken. Er rijden ook meettreinen vol met apparatuur die verder ontwikkeld worden. Overigens hoeven spoorwerkers per 1 januari minder vaak te schouwen omdat de nieuwe spoorwegwet niet meer voorschrijft dat we iedere twee weken een wissel moeten controleren. Maar deze ontwikkelingen zullen er in de komende twee jaar nog niet voor zorgen dat we minder buiten dienststellingen krijgen.”

Reageer op dit artikel