nieuws

Tweede Kamer schiet apk voor brandveiligheid af

bouwbreed

den haag – De Tweede Kamer ziet niets in een periodieke keuring (apk) voor het bevorderen van brandveiligheid van gebouwen. Een meerderheid van CDA, VVD en PvdA vreest voor grote administratieve rompslomp voor bedrijven.

Hiermee volgt de Kamer de kritiek van onder andere MKB Nederland, VNO-NCW en Horeca Nederland vorige week. De fracties zien veel meer in effectievere handhaving door gemeenten.

In een overleg met de ministers Remkes (Binnenlandse Zaken) en Dekker (VROM) trokken CDA, VVD en PvdA fel van leer tegen de voorstellen van de bewindslieden. De fracties vielen ook over het Gebouwdossier, waarop de eigenaren alle gegevens van het gebouw moeten vermelden, en het plaatsen van bordjes op horecagelegenheden waarop staat hoeveel mensen in die ruimte mogen zijn.

Haalbaarheid en wenselijkheid van de voorstellen van Remkes en Dekker worden thans onderzocht. Daarom lieten ze zich nog niet inhoudelijk uit over de bezwaren van de Kamer. Remkes stelde wel dat de ambitie van het kabinet om het aantal regels terug te dringen, niet automatisch betekent dat andere prioriteiten zoals veiligheid in het gedrang komen. Mocht blijken dat de administratieve lasten “indringend” stijgen, dan “moeten we ons misschien nog eens achter de oren krabben”, aldus Remkes.

De apk brandveiligheid zou in de plannen moeten worden uitgevoerd door een gecertificeerd commercieel bureau, naast de gebruikelijke gemeentelijke toets voor het verlenen van de vergunning.

De fracties vielen ook over de tegenstrijdigheid van regels waar zorginstellingen mee te maken krijgen. Veel instellingen houden zich niet aan de bouwregelgeving vanwege onwerkbare situaties. Regels van VROM botsen daar met die van VWS. Dekker zegde toe hierover te willen overleggen met Hoogervorst van VWS.

Reageer op dit artikel