nieuws

Stadshagen in Zwolle heeft veel groen en rijtjeshuizen

bouwbreed Premium

nieuwegein – Veel groen en nog veel meer standaard rijtjeshuizen heeft Stadshagen. Uit het onlangs verschenen boek over dit nieuwe stadsdeel van Zwolle wordt na enig graven duidelijk hoe dat zit, want de woningen ogen er wel zeer divers.

Stadshagen is als Vinexlocatie gebouwd in de Mastenbroekerpolder, die op enige afstand van het centrum van Zwolle ligt en daarvan fysiek wordt gescheiden door het Zwarte Water. Vandaar de boektitel: �Zicht op de stad, voeten in de polder�. Dat laatste slaat ook op het �poldermodel� ofwel de compromissen die zijn gesloten bij ontwerp en inrichting van het stadsdeel.

Natuurlobby

Niet het verkeer maar het groen volgt namelijk een doorgaande weg in Stadshagen. Door de sterke natuurlobby was een doorgaande verkeersroute in het geheel niet bespreekbaar. Als alternatief kreeg Stadshagen een groene zone die dwars door het stadsdeel loopt. Hierdoor zijn alle woonbuurten en het stadscentrum op �groen� georiënteerd.

Aan de woningen zelf is dat overigens niet af te lezen, die ademen de architectonische geest van eind vorige eeuw: veel �kaal� functionalisme. Van de ruim tweehonderd pagina�s beschrijft het merendeel de grote diversiteit in uiterlijke verschijning van wat in de praktijk vaak standaard rijtjeshuizen blijken te zijn.

Karen van Vliet, stedenbouwkunde Stadshagen, geeft in het boek uitleg over de eenvormigheid in woningtypes. “Op huidige Vinex-locaties is het bijna onmogelijk om aan standaard woningtypes te ontsnappen. Bijna 80 procent is heel basic. Tien jaar geleden was het nog mogelijk om bijzondere woningtypes te maken. Daarvoor kreeg je subsidie van de afdeling volkshuisvesting en zelfs rijkssubsidies. Nu wordt woningbouw overgelaten aan de markt en praten ontwikkelaars niet meer over bewoners, maar over woonconsumenten. En die ontwikkelaar zegt heel goed te weten wat die consument wil, namelijk standaard woningen. Als ontwerper kan je er dan voor kiezen om je helemaal dood te vechten voor bijzondere woningtypes. Wij hebben een andere keuze gemaakt. We hebben gezegd, wij gaan uit van het standaard rijtjeshuis, maar we gaan ons hard maken voor extra kwaliteit voor de woonomgeving.”

Of dat is gelukt valt nu ook te zien in het boek, dat een initiatief is van de gemeente Zwolle en Bouwfonds Ontwikkeling.

Het boek over Stadshagen is gepubliceerd door Arko Uitgeverij uit Nieuwegein, ISBN: 90-77072-78-0, prijs 25 euro.

Reageer op dit artikel