nieuws

Softwaretool helpt ontwerper drijvend gebouw

bouwbreed

culemborg – Om ontwerpers van drijvende woningen, kassen en kantoren de juiste keuzes te laten maken is een softwaretool ontwikkeld: het expertsysteem Drijvend Bouwen.

De softwaretool loodst ontwerpers van drijvende bouwwerken via relevante vragen op een interactieve wijze door het woud aan technische voorwaarden, regelgeving en dergelijke. Het expertsysteem is ontwikkeld door Intron, in samenwerking met (drijvende) woningbouwer Dura Vermeer en het Wagenings onderzoeksinstituut Agrotechnology and Food Innovations, dat kennis heeft ingebracht over de onlangs geïntroduceerde drijvende kas.

Over die drijvende kas en drijvende woningen kan het systeem nu al uitgebreid informeren. Specifieke informatie over bijvoorbeeld drijvende kantoren wordt op een later tijdstip toegevoegd.

Volgens productontwikkelaar drs. J. Meijer van Intron is het expertsysteem gebaseerd op bestaande kennis en ervaringen en wordt het periodiek aangevuld met nieuwe gegevens, bijvoorbeeld als de regelgeving verandert, als er nieuwe producten of technieken op de markt komen of wanneer nieuwe praktijkvoorbeelden voorhanden zijn.Recente projecten met drijvende woningen in Maasbommel en bij IJburg zijn benut om de softwaretool te toetsen en te trainen. De gebruiker krijgt voor zijn ontwerp antwoord op vier soorten vragen: kan het (technisch), mag het (regelgeving), hoe ziet het eruit (globaal ontwerp) en wat kost het (investeringen).

Ook wordt gewaarschuwd wanneer bepaalde keuzes en situaties in conflict met elkaar zijn, zoals een te hoog drijflichaam bij een te lage plaatselijke waterstand.

Reageer op dit artikel