nieuws

Sint zwartepiet bij Heijmans Deventer

bouwbreed

deventer – Sinterklaas heeft zich gisteren bij zijn bezoek aan een Deventer bouwplaats kritisch uitgelaten over de Nederlandse aannemers. De goedheilig man maakt zich zorgen over de cao in de sector, die na meer dan acht maanden onderhandelen nog steeds niet rond is.

“Die cao lijkt wel in coma te verkeren”, mopperde Sint Nicolaas tijdens zijn bezoek aan de Deventerse Nico Bolkesteinlaan. De kindervriend heeft zich door FNV Bouw over laten halen om het aan de laan gelegen bouwterrein te bezoeken waar het Rosmalense concern Heijmans aan een nieuw ziekenhuis werkt.

Sint riskeerde met zijn bezoek een boete, zo laat regiobestuurder I. Rep van FNV Bouw weten. De gemeente in Deventer verbiedt sinterklaas om voor 5 december op pad te gaan. Maar de problemen rond de bouw-cao gaan hem zo aan het hart, dat hij voor de vakbond het risico wel wilde nemen.

Rep en Sint maken zich onder andere druk over de reisurenvergoeding. “Die willen de werkgevers weer uit de cao halen. Maar daar hebben we de vorige cao-onderhandelingen zeven weken voor gestaakt. Dat gaan we niet meer opgeven”, laat Rep weten.

De vakbondsvrouw maakt zich ook zorgen over de levensloopregeling die het prepensioen gaat vervangen. Hierover zijn in het centraal akkoord tussen het kabinet en de bonden afspraken gemaakt, maar door de vastgelopen cao-onderhandelingen worden die niet uitgewerkt.

Woordvoerder P. Wouters van het Algemeen Verbond Bouwbedrijf (AVBB) reageert gepikeerd op de ludiek bedoelde actie van FNV Bouw. “De Sint moet niet zwartepieten. Je kunt een man wel een mijter op zijn hoofd zetten en een baard omknopen, maar wij houden niet van rituele dansen.”

Wouters laat weten dat de werkgevers in de bouw graag over een cao willen praten, maar dat de bonden dan wel bereid moeten zijn om over de voorstellen van de aannemers te praten. “Ze willen niet op onze voorstellen over de vakantiebonnen ingaan omdat dat zo gevoelig ligt. Maar ondertussen moet daarvoor wel een peperduur administratiesysteem voor in de lucht gehouden worden”.

Een ander thema dat de Sint zorgen baart is het vele gebruik van tijdelijke en soms ook buitenlandse krachten. Volgens Wouters is het door de bonden afgewezen jaarmodel hier een goede oplossing voor. “Aannemers kunnen veel meer vaste krachten in dienst nemen als ze hun mensen tegen relatief lage kosten tijdens de pieken in kunnen zetten. De extra uren die dan gewerkt worden, krijgen de bouwvakkers terug als er weinig te doen is.”

Reageer op dit artikel