nieuws

Siemens komt bij van jubileumjaar

bouwbreed

den haag – Siemens Nederland hunkert naar herstel van de economie. Het elektronicaconcern signaleert het opraken van voorraden, waardoor afnemers gedwongen zijn weer bestellingen te plaatsen.

“Er zijn zo veel achtergestelde investeringen. Met name in de hoek van de informatie en communicatietechnologie moet zo langzamerhand wat gebeuren”, aldus bestuursvoorzitter M. van Pernis. Volop vertrouwen in de naaste toekomst heeft de topman van Siemens geenszins. “Optimistisch over de economie zijn we nog steeds niet. Nederland en Duitsland stellen hun groeicijfers naar beneden bij. Telkens gebeurt er wat. De dollar staat onder druk en China verschilt van mening met de Verenigde Staten. Er moet iets gebeuren. Zelfs bij de huishoudelijke producten met hun korte cycli is geen enkele trend te herkennen”.

De op 125 jaar geschiedenis terugkijkende onderneming heeft een lastig jaar achter de rug. Aan de vrolijke zijde timmerde Siemens aan de weg met een door zesduizend gasten bezochte jubileumshow en de sponsoring van de toptentoonstelling in het Haagse Mauritshuis over het werk van schilder Carel Fabritius. Aan de negatieve kant van de balans staan het opstappen van bestuurder R. Overakker na mismanagement met warmtekrachtcentrales en de half miljard euro die het moederconcern uittrekt voor de reparatie van trams zoals ze rijden in Amsterdam.

Vlam in de pan

De gewraakte energiecentrales met een capaciteit van 80 tot 140 megawatt, geleverd aan onder andere de marine te Den Helder en Philips Eindhoven, vielen in eigen land prima in de smaak. Toen Overakker echter in België, Bangladesh, Engeland en Israël op buitenlands avontuur ging, sloeg de vlam in de pan. Niet langer werkend met vaste, betrouwbare bouwpartners ging Siemens grof het schip in. Op vier projecten ter waarde van 350 miljoen euro is – de huidige stand van zaken – minimaal een verlies geleden van 35 miljoen euro. In de twaalf maanden voorafgaande aan het per 30 september aflopende boekjaar is het personele bestand van Siemens met 6 procent ingekrompen tot 3448 medewerkers. Over de met 8 procent tot een waarde van 1,5 miljard euro geslonken orderstroom is topman Van Pernis redelijk tevreden. Zoals ook de met 1,4 miljard euro vrijwel stabiele omzet zijn goedkeuring kan wegdragen. Kopzorgen heeft hij echter over de met 47 procent tot 30,7 miljoen euro gedaalde nettowinst.

Gezien de omstandigheden geeft Van Pernis de kasstroom van 129 miljoen (een daling van 12 procent) de kwalificatie: heel goed.

“De terugvallende winst na superjaar 2002 doet pijn”, aldus Van Pernis. “De oorzaken liggen in de achterblijvende investeringen, de reorganisatie en de problemen met de warmtekrachtcentrales. We hebben afdoende maatregelen getroffen. Zonder de eenmalige tegenvallers zou onze winst gelegen hebben boven het niveau van 2003”.

Reageer op dit artikel