nieuws

Schilders ergeren zich aan leuren aannemerij

bouwbreed

den haag – De schildersbranche maakt zich ernstig zorgen over de handhaving van haar huidige kwaliteit. Leurgedrag van aannemers en goedkope krachten uit Oost-Europa zetten de sector onder zware druk.

Directeur E. Kruiderink van Fosag benadrukt dat de schilders niet staan te trappelen om in onderaanneming te werken. De sector haalt 80 procent van de opdrachten zelfstandig uit onderhoud en renovatie. Slechts in de 20 procent werk uit de nieuwbouw hebben de schilders een bovenbaas. “Liever werken de schilders niet voor aannemers. De mensen zijn het beu altijd maar weer sluitpost te zijn”, aldus Kruiderink.

Volgens voorzitter G. van der Weide van de internationale schildersorganisatie Uniep neemt in Nederland het leuren door de aannemers steeds kwalijker vormen aan. “Vroeger hadden we een voorbestedingsorganisatie. Dat is voorbij. Bouwbedrijven vragen – voor zelf opdrachten aan te nemen – bij diverse schilders een offerte. Gaan van de een naar de ander, om maar een zo laag mogelijke prijs te krijgen. Als iemand de klus wil hebben, geef je een scherpe prijs af. Daarna begint dan nog eens het uitwringen door de aannemers. Als je als schilder dan nog wat wilt verdienen, gaat dat ten koste van de kwaliteit.”

Fosag-directeur Kruiderink constateert dat de concurrentie in hoog tempo scherper wordt. Boven op het probleem van de illegale aanbieders komt de steeds sterkere stroom van goedkope vakmensen uit Oost-Europa. “Met enige jaloezie kijk ik naar Duitsland. Nederland kent geen vestigingswet meer. De uitoefening van het schildersvak is vrij. We zullen naar alternatieven moeten zoeken om de kwaliteit te waarborgen.”

Kruiderink signaleert dat rond de bedrijven schillen ontstaan van flexibele medewerkers. De kwaliteitscontrole van de naar behoeve in te zetten krachten is minimaal. “Je ziet een ontwikkeling naar minder mensen in vaste dienst. De eigen mensen worden meestal goed geschoold. De kwaliteit van de schil is lastiger. Daar moeten we een oplossing voor vinden.”

De Fosag verwacht na de jaarwisseling stroeve onderhandelingen over de collectieve arbeidsvoorwaarden. Kruiderink: “We maken ons de grootste zorgen. De vakbeweging vraagt rustig 1,25 procent loonsverhoging. We hebben zojuist een vergelijking gemaakt tussen de diverse cao�s. Wat blijkt? De schilderscao blinkt in maar één ding uit: de hoogte van de kosten. Heel cynisch maar wel waar.”

Reageer op dit artikel