nieuws

SAL haalt mens in nood veilig naar beneden

bouwbreed

spittal an der drau – Met SAL kan een kraanmachinist tijdens een noodgeval veilig en snel de cabine van een torenkraan verlaten. Hotelgasten kunnen uit een brandende kamer wegkomen met het gepatenteerde product dat volgens fabrikant SAL International uit het Oostenrijkse Spittal an der Drau ook in woningen voldoet.

SAL staat voor Save a Life en komt in een particuliere en een professionele variant. In beide gevallen bestaat het systeem uit een opklapbaar veiligheidsoog, een reddingsoverall en een reddingsapparaat. Het oog wordt bovenin of naast het kozijn gemonteerd. De gebruiker kan dat zelf doen.

Op de overall is een reddingsharnas genaaid. Op het borststuk zitten twee haken die aan de karabijnhaak van de bijbehorende reddingslijn worden gehangen. Medisch onderzoek leerde de fabrikant dat de ringen bij een evacuatie geen schade aan de wervelkolom veroorzaken. De lijn loopt door het reddingsapparaat. Daarin zitten twee onafhankelijke magnetisch gestuurde remmen die mensen met een snelheid van 0,6 tot 0,8 meter per seconde laat zakken. Het apparaat weegt zelf 1,3 kilo en weerstaat een gewicht tot 150 kilo.

Gepatenteerd

De lengte van de lijn en daarmee de reddingshoogte is niet aan een maximum gebonden. Het gepatenteerde systeem is gesloten en kan volgens de producent niet onklaar raken door vervuiling. De onderdelen voldoen volgens de keuringsinstelling TüV aan de Europese normen. De fabrikant mag het CE-keur voeren.

In Oostenrijk overwegen bouwinstanties het systeem verplicht te stellen voor alle openbare gebouwen. Ook glazenwassers en andere uitvoerders van valgevaarlijke beroepen kunnen zich met een mobiele versie van het systeem beveiligen. Ook buiten Oostenrijk ontmoet SAL veel belangstelling. Zo liet de Russische Federatie het systeem als enige in zijn soort toe.

De fabrikant levert ook brandmelders en blussystemen. Deze drie productgroepen zorgen er in de visie van SAL voor dat mensen voor brand en rook worden gewaarschuwd en zich uit de voeten kunnen maken terwijl ondertussen de brand wordt geblust.

Voor grote gebouwen adviseert SAL het systeem dubbel uit te voeren met twee karabijnhaken. Zodra een persoon via de haak aan het ene eind van de kabel naar beneden gaat komt het andere naar boven voor de volgende. Zo wordt er bij de evacuatie geen tijd verspild.

Reageer op dit artikel