nieuws

Prijsdruk leidt tot bouw lekkend dak

bouwbreed Premium

Van onze redactie economie den haag – Opdrachtgevers dwingen aannemers lekkende daken te bouwen. Dat zegt Vekudak, de branchevereniging van fabrikanten en importeurs van pvc- en kunststofdakbedekking. De selectie op prijs en niet op kwaliteit lijkt aantrekkelijk, maar leidt volgens de leveranciers tot hoge faalkosten en extra uitgaven aan onderhoud. Volgens voorzitter E. de Ruijter […]

Van onze redactie economie

den haag – Opdrachtgevers dwingen aannemers lekkende daken te bouwen. Dat zegt Vekudak, de branchevereniging van fabrikanten en importeurs van pvc- en kunststofdakbedekking. De selectie op prijs en niet op kwaliteit lijkt aantrekkelijk, maar leidt volgens de leveranciers tot hoge faalkosten en extra uitgaven aan onderhoud.

Volgens voorzitter E. de Ruijter kiezen aannemers onder druk van hun opdrachtgevers voor kunststof dakbedekking die niet aan de eisen voldoet. Deze producten worden door internationale partijen op de markt gebracht. Daarbij vertellen leveranciers dat het goedkopere product aan de dezelfde specificaties voldoet als de gecertificeerde kunststofdaken.

“Er wordt vaak wel een contract getekend over de kwaliteit van de levering, maar als blijkt dat er van alles met het dak mis is, ontstaat er in de meeste gevallen een eindeloze discussie over de vraag wie voor de schade op moet draaien”. De Ruijter waarschuwt opdrachtgevers, aannemers en beheerders er voor dat goedkoop op termijn toch erg duurkoop wordt. “Een slecht geplaatst dak vertoont vaak al voor het verlopen van de garantietermijn gebreken. De aannemer moet dan voor reparatie zorgen.”

De toch al hoge faalkosten in de bouw worden volgens De Ruijter door de enorme prijsdruk verder opgedreven. Een ontwikkeling waar uiteindelijk de gebruiker van de nieuwbouw de rekening voor krijgt gepresenteerd in de vorm van hoge onderhouds- en gebruikskosten. “We zouden echt geld verdienen als we er nu eens in zouden slagen om de faalkosten naar beneden te krijgen.”

De keuze voor onbekende, maar goedkope leveranciers en onderaannemers heeft volgens De Ruijter verstrekkende gevolgen voor de vertrouwensrelatie die leveranciers van kunststofdaken hebben opgebouwd met hun klanten. “Het wordt een steeds groter circus. Het hele samenwerkingssysteem dat is gebaseerd op onderling vertrouwen dreigt kapot te draaien.”

Wie zijn goede relaties verwaarloosd en met onbekende partijen in zee gaat, neemt volgens De Ruijter grote risico�s. Die nemen de aannemers niet alleen bij de inkoop van spullen voor lief. Ook personeel wordt steeds vaker op los-vaste basis ingehuurd. “Onderaannemers werken steeds vaker met zzp�ers in plaats van met vaste betrouwbare krachten die met veel ervaring precies weten hoe een kunststofdak met worden aangebracht.”

De leveranciers van kunststofdaken zitten door de prijsdruk in de bouw aan twee kanten in de klem. Door de grote vraag naar bouwproducten in het zich economische razendsnel ontwikkelende China, is de prijs van de grondstof die nodig is om kunststofdaken te maken in anderhalf jaar tijd met 80 procent gestegen.

Reageer op dit artikel