nieuws

Onveilige bouw

bouwbreed

Op de voorpagina van uw dagblad Cobouw, 4/6 december 2004 (nummer 227) is onder de kop �Hoog rendement� een foto afgebeeld waarop een werknemer van Ballast Nedam op werkzaamheden uitvoert aan een bijna 100 meter hoge schoorsteen in het Amsterdamse havengebied. De schoorsteen maakt deel uit van de hoogrendement afvalverbrandingsinstallatie (HR Avi). De kop �Hoog […]

Op de voorpagina van uw dagblad Cobouw, 4/6 december 2004 (nummer 227) is onder de kop

�Hoog rendement� een foto afgebeeld waarop een werknemer van Ballast Nedam op werkzaamheden uitvoert aan een bijna 100 meter hoge schoorsteen in het Amsterdamse havengebied. De schoorsteen maakt deel uit van de hoogrendement afvalverbrandingsinstallatie (HR Avi).

De kop �Hoog rendement� klopt naar mijn mening als een bus. Mijn eerste gedachte was dan ook: “Als deze man er niet afvalt, is de kwakkelige steigerconstructie precies voldoende geweest om hem zijn werk uit te laten voeren”. Goedkoper kan dus niet. Een steigervloer en een leuning, bestaande uit 2 steigerpijpen, tot een hoogte van nog geen meter moeten hier houvast bieden. Veronderstel eens indien deze man was gestruikeld. Kortom, het was pas duur geworden als de man naar beneden was gevallen.

Hoezo, de bouw is onveilig. Het is anno 2004 triest, vast te moeten stellen dat we blind lijken te zijn voor deze situaties. Ongevallen veroorzaken veel persoonlijk leed en leiden bovendien tot hoge kosten. Het zou een welkome stap zijn naar een verbetering van het image van de bouw als alle betrokkenen in de voorbereidings- en uitvoeringsfase van een project, zowel opdrachtgevers als opdrachtnemers veiligheid als kwaliteitscriterium op zouden nemen. Niet voor niets was altijd het gezegde: “Eén hand voor de baas en één hand voor jezelf.” De tijd dat deze uitspraak van toepassing was, zou toch achter ons moeten liggen. Er is nog veel te veranderen voordat we terug zijn bij de omschrijving van de bouwsector als gezond, transparant en innovatief. Helaas, want het is zo�n boeiend vak en de creatieve mogelijkheden zijn zo uitdagend en veelbelovend. Als redactie van Cobouw, zou u mijns inziens een bijdrage kunnen leveren aan het bereiken van een verbeterde sector. Bij een dergelijke foto hoort eigenlijk ook een tekening of foto van een situatie die wel veilig is. Want met weinig kosten had zo�n gevaarlijke werkplek veilig gemaakt kunnen worden.

Reageer op dit artikel