nieuws

NMa legt uitzendbranche boete op van tienduizend euro

bouwbreed Premium

den haag – De Nederlandse Mededingingsautoriteit heeft de certificeringsorganisatie voor de uitzendbranche een boete opgelegd van tienduizend euro. De Stichting Financiële Toetsing (SFT) misbruikte volgens de kartelwaakhond tussen oktober 1998 en september 2001 haar kwaliteitskeurmerk om buitenlandse concurrenten buiten de deur te houden.

De Algemene Bond Uitzendondernemingen (ABU), waarvoor SFT het register bijhoudt, wordt geen boete opgelegd. Waakhond NMa gaat ervan uit dat de registerorganisatie zelfstandig handelt en niet op gezag van de brancheorganisatie. Ongeveer tweederde van de uitzendmarkt is ingeschreven bij de SFT. Doel van het register is om inleners de zekerheid te bieden dat het uitzendbureau belastingen en premies heeft afgedragen voor het gehuurde personeel.

Directeur A. van der Gaag van de ABU is tevreden met de uitspraak van de NMa. Hij wees erop dat de SFT in 2001 al op eigen initiatief het keurmerk heeft aangepast, zodat buitenlandse bedrijven ook tot het register werden toegelaten. Hierdoor kan de ABU volgens Van der Gaag nu met een gerust hart doorgaan met het hanteren van het keurmerk, dat nodig is de strijd tegen malafide uitzendbureaus. De duizenden uitzendondernemingen die geen belastingen of premies afdragen en buitenlanders zonder de juiste papieren laten werken, kosten de samenleving volgens de ABU jaarlijks minimaal 1 miljard euro.

Reageer op dit artikel