nieuws

Nieuwe industrie op oud vuil

bouwbreed

zutphen – Het stinkt aan de rand van industrieterrein De Mars in Zutphen. En waar eerst een flinke met gras begroeide bult lag zijn nu graafmachines bezig om hele happen uit die bult te nemen. Niets wijst erop dat er hier op een hele vernieuwende manier met afval wordt gewerkt. Laat staan dat hier over een paar jaar een gloednieuw bedrijf gevestigd zal zijn.

Het IJsselstadje mag dan slechts 36 duizend zielen tellen, de ambities zijn er niet minder om. Samen met de provincie Gelderland is Zutphen druk doende het bedrijventerrein De Mars te “revitaliseren” tot een gebied met een bloeiende economie waar op een van de weinige plekken in de omgeving nog zware industrie aan het water mogelijk is.

Om de ambities kracht bij te zetten heeft Zutphen gekozen om de voormalige stortplaats Fort de Pol, aan de rand van het industriegebied, te laten saneren en om te vormen tot bedrijfsgrond. Grontmij doet de bedrijfsvoering en maakte het bestek voor de sanering die volgens betrokkenen uniek is in Nederland.

Na een openbare aanbesteding wist afvalverwerker VAR uit het nabijgelegen Wilp-Achterhoek de klus in de wacht te slepen. Volgens H. Boer van VAR niet onterecht. “We hebben veel ervaring met het saneren van oude stortplaatsen en hebben bewezen dat we het niet alleen bij saneren laten. Veel van het opgegraven materiaal kan hergebruikt worden. Iets dat we op ons eigen terrein hebben bewezen, daar is 70 procent van alle vuilnis gerecycled.”

Boer legt uit hoe zijn bedrijf in Zutphen te werk gaat. “Alles wat hier op deze stort boven het maaiveld ligt, zo�n honderdduizend kuub, graven we af. Alles daaronder, wordt waarschijnlijk in tweede instantie afgegraven. Proeven hebben aangetoond dat we een recyclinggraad van ongeveer 35 tot veertig procent kunnen halen.”

Dat laatste betekent dat VAR alle zand, puin, hout, metaal en plastic uit het afval verwijdert en hergebruikt. Ongeveer 35 duizend kubieke meter zand en puin voor het nieuwe bedrijventerrein, hout, plastic en metaal voor speciale recyclingbedrijven. De rest wordt opnieuw gestort. “Hier of op een andere stortplaats, dat weten we nog niet,” zegt Boer.

Fort de Pol was vanaf midden jaren 50 tot 1993 in bedrijf en herbergt relatief jong afval. Iets wat wordt bewezen door een puntgaaf exemplaar van het Zutphens Dagblad uit 1992 die van de lopende band wordt gered. “Leg je die een dag in de regen,” legt Boer uit. “Dan kun je geen letter meer lezen. Maar hier tussen het vuilnis blijft een krant als nieuw.”

Gouden ring

Terwijl Boer verhaalt over een vrouw die, na over het project gelezen te hebben, contact opnam met VAR om te vragen of de medewerkers willen letten op een gouden ring die ze ooit verloor en de man die belde met de mededeling dat hij ooit een portemonnee met zeventigduizend gulden heeft verloren, loopt hij naar de zes meter brede keet die op hoge poten op het terrein staat. “Dit is onze eigen, zelf ontwikkelde installatie waarmee we afval scheiden,” wijst Boer. “Die hebben we hier vorige maand heen getransporteerd en opgebouwd. Kijk, daar komt net een volle dumper aanrijden. Die gaat over een weegbrug, zodat we exact weten hoeveel we verwerken zodat er niets kwijtraakt.” Nadat de vrachtwagen zijn stinkende lading heeft leeggekiept, schuift een shovel het richting een grijper, die het op zijn beurt in de zeefinstallatie gooit. Via verscheidene lopende banden en fijne zeven rolt het grove vuil richting de keet waar vier VAR-medewerkers het met de hand sorteren. Luiken in de vloer zorgen dat het uitgesorteerde hout, plastic, ijzer en beton in aparte containers verdwijnt. Vrachtwagens hoeven alleen maar onder de keet te rijden om het spul naar elders te vervoeren.

Boer legt uit dat de overgebleven gezeefde grond nog gecontroleerd wordt op vervuilingsgraad alvorens het in gronddepots gestort wordt. “Maar over het algemeen is de vervuiling op dit soort stortplaatsen miniem. Vroeger werd er sowieso minder weggegooid en meer hergebruikt,” weet hij. Over acht maanden moet de met gras begroeide bult volledig weg zijn en kan Zutphen aanstalten gaan maken met de uitgifte van nieuwe, oude bedrijfsgrond.

Reageer op dit artikel