nieuws

Nieuwe Dustcontrol vermindert slijpstofoverlast

bouwbreed

nunspeet – Bij het droogslijpen en polijsten van betonvloeren komt veel stof vrij wat de gezondheid van de slijper/polijster kan schaden. Het Zweedse Dustcontrol levert drie nieuwe bouwstofzuigers die met voorafscheiders en verbeterde filters het stof wegvangen. All In Techniek uit Nunspeet vertegenwoordigt Dustcontrol in Nederland.

Betonvloeren worden steeds vaker geslepen en gepolijst. De bewerking maakt het oppervlak slijtvast en vlak zodat de vloer zonder bedekking kan worden gebruikt. En dat spaart geld. Voorheen werden betonnen vloeren nat bewerkt maar het natte slijpstof liet zich maar met moeite verwijderen. Bouwstofzuigers die droog slijpstof opvangen hebben doorgaans te weinig capaciteit. Werk wordt vaak onderbroken om filters schoon te maken en reservoirs te legen. Daarbij komt nog te veel stof in de lucht dat ziekten als silicose en longkanker kan veroorzaken. Stof hindert ook het zicht, wat de kwaliteit van het werk kan verminderen.

Dustcontrol verbeterde met enkele vloerbedrijven de bouwstofzuiger. Deze machines werden trillingvrij gemaakt en de capaciteit van de slijpmachines vergroot. De afzuigkap is geïntegreerd in het slijpgereedschap. Een cycloon scheidt het stof in opeenvolgende stappen af. Filter en afzuiging vangen in beginsel alle schadelijke deeltjes weg, garandeert Dustcontrol. Ruim 90 procent van het stof blijft in de voorafscheider achter en 9,97 procent in het filter. Alle slangen en aansluitingen zijn uit slijtvast materiaal gemaakt. Het stof komt in plastic zakken en reservoirs.

De Zweedse machinebouwer ontwikkelde de DC 5800c PTFE en DC 5800a PTFE voor het opvangen van zeer grote hoeveelheden betonstof. Beide machines zuigen 470 kubieke meter lucht per uur af. De 5800a verzamelt het stof in een plastic zak die in een reservoir van 90 liter zit. De 5800c voert het stof alleen in een plastic zak af. Er kan ook een voorafscheider worden aangesloten op standaardvaten van 200 liter. De vaten kunnen bijvoorbeeld buiten op een pallet staan. Tussen zo�n vat en de stofzuiger kan 50 meter slang zitten. De varianten c en a staan op wielen en wegen respectievelijk 180 en 160 kilo.

Draaistroom

Voor iets kleinere hoeveelheden stof bedacht de stofzuigerfabrikant de DC 3800c Twin. De machine weegt 54 kilo en heeft twee cyclonen. De ene vangt tot 90 procent van de grovere deeltjes op en de andere verwijdert met een fijnfilter het resterende fijne stof. Het materiaal wordt in een plastic zak opgeslagen. Luchtpulsen maken het filter weer schoon. In de stofzuiger draaien twee eenfasemotoren van 1200 watt zodat de machine ook op plaatsen zonder draaistroom kan worden gebruikt.

Reageer op dit artikel