nieuws

Nieuwbouw Campus Kerkrade veiliger dan ooit

bouwbreed Premium

kerkrade – Zorgeloos leunt Bert Kannegieter nu tegen een betonkolom in de nieuwbouw van Campus Kerkrade. Dat was in het voorjaar wel anders, toen de bouw werd stilgelegd vanwege constructieve onvolkomenheden en Kannegieter er zelf ook niet meer in durfde te gaan.

Het kostte zo�n 100.000 euro extra, maar het in aanbouw zijnde onderwijsgebouw is nu veiliger dan ooit, zo constateert Kannegieter, projectleider van de gemeente Kerkrade. Hij legt ter plekke uit wat er precies is gedaan om dat gevoel van veiligheid bij hem terug te brengen. De koppen van alle circa driehonderd betonkolommen zijn gedeeltelijk weggehakt, waarna er een stalen manchet omheen is geplaatst en de koppen van onderaf met hoogwaardige mortel weer zijn aangestort.

Het eindresultaat valt in het totaal van bouwelementen en installatieonderdelen nauwelijks op, mede omdat alle kolommen op deze wijze zijn beveiligd. Daarbij sluiten de manchetten visueel goed aan op de stalen liggers waarin de kanaalplaatvloer rust. Een tiental kolommen in het entreegebied is, voornamelijk uit esthetische overwegingen, over de gehele hoogte met sneldrogende mortel opgedikt.

Kannegieter spreekt om meerdere redenen van een spannend gebouw. Natuurlijk speelt de affaire met de betonkolommen daarin een rol, maar ook de indeling en vormgeving van het gebouw zelf bevatten spannende elementen.

Zoals de fotogenieke vitrine aan de zijkant van het gebouw, een zaal met een grote glazen wand, waar vanaf de parkeerplaats straks open en bloot is te zien hoe bankwerkers in spe worden opgeleid. “Het technisch onderwijs staat hier letterlijk en figuurlijk in de etalage”, aldus Kannegieter. Ook de centrale hal met muzikale voorspeelruimte is door zijn afmetingen en invulling een spannend element aan het worden: een vrije overspanning van 16 meter, een hoogte van 15 en diverse stalen trappen, loopbruggen en tribunes.

Het gebouw zelf meet 110 bij 50 meter en bevat meerdere vleugels, zodat elk van de vier deelnemende schoolorganisaties zijn eigen activiteiten kan ontplooien. “Het is een volwassen gebouw aan het worden, met een hoge afwerkingsgraad en dat is best bijzonder voor een gebouw waarin beroepsopleidingen worden gegeven”, aldus Kannegieter.

De oplevering van het ruim 20 miljoen euro kostende schoolgebouw staat voor april gepland, de feitelijke ingebruikname voor het schooljaar 2005/2006.

Reageer op dit artikel