nieuws

Nederlandse brug in Irak geopend

bouwbreed Premium

den haag – De eerste Nederlandse brug in AlwAr is afgelopen week geopend. Minister Peijs (verkeer) schonk ruim 1800 ton baileybrugslagmateriaal voor zes bruggen in het zuiden van Irak. Intussen neemt het geweld toe waardoor steeds meer bedrijven zich terugtrekken. Afgelopen week hield het Amerikaanse Contrack International het voor gezien.

Nederlandse legereenheden zetten de bruggen samen met een lokale aannemer in elkaar. De eerste brug ligt halverwege As Samawah en Al Rumaythah en loopt naar een gebied waar vierhonderd gezinnen wonen. Momenteel werkt het leger aan nog vijf vergelijkbare bruggen.

Minister Peijs schonk in oktober het materiaal dat enkele tonnen aan sloopwaarde vertegenwoordigt. De losse elementen lagen echter al jaren onaangeroerd in een loods bij de Kreekraksluizen in Zeeland. Er waren 150 zeecontainers nodig voor het vervoer.

Het materiaal is echter snel en in verschillende vormen in elkaar te zetten. De vergelijking met Meccano dringt zich op, maar het resultaat kan echter tientallen jaren mee. De bruggen komen op plekken waar de bestaande infrastructuur is vernield.

Gijzelingen en moordaanslagen zijn echter aan de orde van de dag. Naast het leger, wagen steeds minder buitenlanders zich in het verwoeste land. De wederopbouw komt daardoor verder onder druk te staan. Afgelopen week trok het eerste Amerikaanse bedrijf zich volledig terug. Contrack laat een order van 325 miljoen dollar (243 miljoen euro) schieten voor herstel van infrastructuur.

Werknemers zijn bijna niet te beveiligen en risico�s zijn zo goed als onverzekerbaar. Instabiliteit en de anti-Amerikaanse opstand hebben een Amerikaans wederopbouwprogramma van ruim 18 miljard dollar (14 miljard euro) nu al ernstig vertraagd.

Bechtel, het grootste bouwbedrijf ter wereld, sleepte de grootste opdrachten binnen voor herstelwerkzaamheden. Het Amerikaanse bedrijf heeft miljardenorders op zak voor een nieuw elektriciteitsnet, watervoorzieningen en riolering. De uitvoering staat op een laag pitje, maar terugtrekking is vooralsnog niet aan de orde. Het bedrijf heeft inmiddels 184 contracten gesloten met Iraakse onderaannemers. De afgelopen tijd zijn al 1200 scholen opgeknapt. Daarnaast zijn drie bruggen herbouwd en is 57 kilometer nieuwe spoorlijn aangelegd.

Nederlandse bedrijven houden de boot af. Zelfs ingenieursbureaus zien voorlopig weinig kansen. Een uitzondering is het Haagse adviesbureau Nedeco. Zij maken het ontwerp voor een nieuwe spoorlijn rond Bagdad, maar beperken zich echter tot de tekeningen.

Reageer op dit artikel