nieuws

Nader onderzoek naar ongeval met torenkraan

bouwbreed Premium

rotterdam – In het eerste kwartaal van volgend jaar vindt nader onderzoek plaats en worden nieuwe getuigen gehoord in verband met het ongeluk vorig jaar, waarbij een 77 meter hoge torenkraan van het type Peiner SK415 op de graansilo van Now & Wow in Rotterdam-Zuid viel.

Het onderzoek is op verzoek van de advocaat van het Belgische verhuurbedrijf Arcomet, dat het niet eens is met de beslissing van het Openbaar Ministerie afgelopen zomer het bedrijf dood door schuld ten laste te leggen. De rechter-commissaris heeft het verzoek gehonoreerd en de definitieve beslissing tot de tenlastelegging is uitgesteld tot na de afronding van het nadere onderzoek.

De kraan met een haakhoogte van 55 meter, een maximale last van 20.000 kilogram en een maximale vlucht van 54 meter, viel begin december vorig jaar over de Brielselaan in Rotterdam boven op de graansilo van Now & Wow. In combinatie met Ballast Nedam werkte Dura Vermeer aan de bouw van woonhotel Queen of the South. De kraanmachinist vloog op het dak van de silo en raakte zwaargewond. Een deel van de giek en het contragewicht kwamen terecht op de naastgelegen productiehal van Quaker Oats, waar een man om het leven kwam en en ander gewond raakte.

Het proces verbaal dat de Arbeidsinspectie vervolgens opstelde, waarbij het niet goed aandraaien van bouten waarmee de kraan stond verankerd, als een van de mogelijke oorzaken wordt gemeld, was voor het Openbaar Ministerie afgelopen zomer aanleiding het verhuurbedrijf dood door schuld ten laste te leggen. Die conclusie is echter “heel eenzijdig”, vindt de advocaat en “bepaalde punten verdienen nader onderzoek”.

“Het niet goed aandraaien van de bouten is één van de mogelijke oorzaken. Wij denken dat het bewijs is te leveren dat de oorzaak ligt in één van de andere mogelijke oorzaken.” Over wat die andere oorzaken kunnen zijn, kan de advocaat geen mededelingen doen.

Reageer op dit artikel