nieuws

Met Bouwend Nederland zo snel mogelijk het dal uit

bouwbreed

Het jaar 2004 is op een haar na gevild. Twaalf maanden om snel te vergeten. Als nawee van de parlementaire enquête bouwnijverheid zag onder stoom en kokend water het Aanbestedingsreglement Werken 2004 het licht. Ook ging de Regieraad aan de slag. De commissie-Duivesteijn zette de ondoorgrondelijke bouw opnieuw in de verdachtenbank. Voor de aannemers ligt […]

Het jaar 2004 is op een haar na gevild. Twaalf maanden om snel te vergeten. Als nawee van de parlementaire enquête bouwnijverheid zag onder stoom en kokend water het Aanbestedingsreglement Werken 2004 het licht. Ook ging de Regieraad aan de slag. De commissie-Duivesteijn zette de ondoorgrondelijke bouw opnieuw in de verdachtenbank.

Voor de aannemers ligt 2004 vooral in het geheugen als het diepe economische dal na de gouden jaren rond de eeuwwisseling. De groei in de burgerlijke en utiliteitsbouw kwam tot stilstand. De bedrijven in de grond-, wegen- en waterbouw zagen hun omzetten met 1,7 procent afnemen.

Ten aanzien van 2005, startjaar van de nieuwe brancheorganisatie Bouwend Nederland, tekent zich in de sector licht optimisme af. Zal de economie werkelijk weer wat aantrekken? Vier op de vijf aannemers verwachten in 2005 een gezonde winst te kunnen bijschrijven. Volgens het Economisch Instituut Bouwnijverheid dichten de b&u-bouwers zichzelf als een winstmarge van 4,9 procent toe. De horizon van de infrabouwers reikt niet verder dan een resultaat van 2,6 procent.

Reageer op dit artikel