nieuws

Luxe woningen voor senioren in kazerne

bouwbreed

appingedam – Architectenbureau Martini uit Groningen ontwierp voor een voormalig kazernegebouw in Appingedam een plan dat bijzondere huisvesting biedt aan senioren in de stad. Daarmee werd de toekomst van dit karakteristieke gebouw zeker gesteld. Een toegevoegde dubbele gevel van glas biedt bij het betreden van de woningen beschutting tegen de noordenwind.

Aan het Damsterdiep in Appingedam ligt op een ruim perceel met fraaie waterpartij een lang wit gebouw dat oorspronkelijk als kazerne is ontworpen maar vervolgens een kantoorfunctie kreeg voor het waterschap. Als de dijkgraaf in 2000 besluit de kantoren te verhuizen naar elders, koopt Woongroep Marenland het pand om er seniorenwoningen in te maken. In de bijzondere locatie en de uitstraling van het gebouw ziet de corporatie mogelijkheden voor de woningmarkt. Marenland verwerft vaker karakteristieke projecten om die zo voor de toekomst te kunnen behouden.

Het Groningse Bureau voor Architectuur & Ruimtelijke Ordening Martini verricht een haalbaarheidsonderzoek en realiseert vervolgens met veel inventief puzzelwerk 24 appartementen in het gebouw. Willem Lodewijk State is de chique variant voor de oorspronkelijke naam van de kazerne dat nu een appartementencomplex is. Behalve dure appartementen bevat het ook een aantal woningen met een zeer sociale huurprijs.

De draagstructuur van het complex bestaat uit dragende gevels en dragende gangwanden als tussensteunpunten voor de overdwars gespannen houten vloeren. Een indeling die voor de leslokalen van defensie of kantoorvertrekken van het waterschap gunstig is, maar voor de woningen waren de gangwanden een obstakel.

De woningplattegronden die over de volle diepte van het pand zijn gesitueerd, worden door de twee gangwanden precies doormidden gedeeld. Projectarchitect Ed Lensink besluit de gangruimte te reserveren voor de sanitaire voorzieningen om daarmee de aan de voorgevel gelegen woonkamer te scheiden van de slaapkamers aan de achtergevel.

De ontsluitingen van de appartementen in het drie bouwlagen hoge complex liggen aan de achtergevel. Om de karakteristiek van het gebouw zoveel mogelijk in tact te laten, maar ook om de toegangen aan de noordgevel van het complex meer comfort te geven, is gekozen voor een toegevoegde verkeersruimte die geheel in glas is ontworpen. Omdat de derde bouwlaag zich in de kap bevindt is ten behoeve de van ontsluiting van de bovenste appartementen gekozen voor een uit de kap gesneden loggia die eveneens met glas is overkapt.

De monumentale entree in het hart van het gebouw geeft met trappen en een lift toegang tot de galerijen.

Glazen verkeersruimte

De toegevoegde glaspartij is opgebouwd uit een thermisch verzinkte staalconstructie met een huid van glazen schoepen. De transparante dubbele gevel creëert samen met het glasdak een glazen verkeersruimte. Deze is als buitenruimte aangemerkt om zo te ontkomen aan de strengere eisen voor binnenruimte, zoals de brandweer die voorschrijft.

Die keuze betekent wel dat de gevel 30 procent open moet zijn. Daarvoor is aan de voet van de zes schoepen hoge gevel een doorgaande ventilatiestrook met roosters aangebracht die bovendien de glasgevel op maaiveldniveau minder kwetsbaar maakt. Daarnaast zorgt een uitgekiende verdeling van de schuin staande schoepen er voor dat de glasgevel voor de vereiste 30 procent open blijft.

Overigens zijn de openingen tussen de schoepen van voldoende afmetingen om de glasstroken toch nog goed schoon te kunnen maken.

Houten vloeren

Ter hoogte van de eersteverdiepingsvloer is de staalconstructie van de glasgevel met horizontale I-profielen gekoppeld aan de bestaande gevel. Deze profielen zijn tevens de dragers voor de geheel in hout uitgevoerde galerijvloer die de appartementen op de eerste verdieping ontsluiten.

Deze combinatie van hout met stalen dragers is ook terug te vinden aan de voorgevel van het complex. De toegevoegde balkons hebben een houten vloer die tegen de gevel en een aantal vrijstaande I-profielen is gemonteerd. De transparante balustrades van acrylaat zorgen ervoor dat de bestaande, wit gekeimde gevels in het zicht blijven waardoor de karakteristiek van het gebouw maximaal in tact blijft.

Ook in het langgerekte, met pannen bedekte zadeldak is verstoring van het bestaande beeld voorkomen door de benodigde toevoegingen zoals de balkons aan de voorzijde en de galerij aan de achtergevel niet op maar in het dak te maken.

Projectgegevens

Renovatie kazerne tot appartementencomplex

Opdrachtgever

Woongroep Marenland, Appingedam

Bureau voor Architectuur & Ruimtelijke Ordening Martini, Groningen

Hoofdaannemer

Bouwbedrijf Kooi, Appingedam

1,5 miljoen euro (excl. btw)

Transparante dubbele gevel en glasdak creëren glazen verkeersruimte

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels