nieuws

Lachwekkend

bouwbreed Premium

Sinds corporaties woningen verkopen, schieten de verenigingen van eigenaren als paddestoelen uit de grond. Een nieuw fenomeen voor woningcorporaties, maar met niet minder zorgen. Bijna lachwekkend is een situatie waarbij de corporatie rekent op een resterende exploitatietermijn van vijftien, twintig tot vijfentwintig jaar, terwijl de kopers in het blok een hypotheek afsluiten voor de periode […]

Sinds corporaties woningen verkopen, schieten de verenigingen van eigenaren als paddestoelen uit de grond. Een nieuw fenomeen voor woningcorporaties, maar met niet minder zorgen. Bijna lachwekkend is een situatie waarbij de corporatie rekent op een resterende exploitatietermijn van vijftien, twintig tot vijfentwintig jaar, terwijl de kopers in het blok een hypotheek afsluiten voor de periode van dertig jaar. Even lachwekkend is het voorval dat aan de ene zijde van de straat de corporatie haar woningen binnen vijf jaar wil slopen, terwijl aan de andere kant van de straat het particuliere bezit, met precies dezelfde woningen, volop in de verkoop staan.

Het is om moedeloos van te worden dat de fiscus het door de particulier gespaarde bedrag voor het onderhoud belast. Toch niet gek dat het sparen voor het onderhoud bij de verenigingen van eigenaren maar slecht van de grond komt. Het gevolg is dat ze grote problemen hebben om technische werkzaamheden goed voor te bereiden.

Binnen de vereniging krijgen de bestuurders de handen niet op elkaar om zich over de grotere onderhoudsklussen goed te laten advise-

ren, zodat het werk ook goed wordt voorbereid. Nu geldt vaak: de laagste offerte, met – achteraf – de grootste problemen. Ik maak me daarbij grote zorgen over het VvE-bezit, midden in een wijk, buurt of straat, waarvan gemeenten en corporaties vinden dat daar stedelijke vernieuwing aan de orde is.

Langzaam zakt zo�n buurt door het ijs met een niet geringe kans dat de particuliere eigenaren failliet gaan. doordat hun woningen volledig hun waarde verliezen. Niet gek als de eigenaren dan ook de moed verliezen om goed onderhoud te laten uitvoeren. We kennen inmiddels de sprekende voorbeelden. Werkten verenigingen van eigenaren maar meer samen. Samen zouden ze een partij zijn voor gemeentelijke diensten, corporaties, aannemers, banken en verzekeringsmaatschappijen. Hoezo ver van mijn bed? Voor gemeenten en corporaties een belangrijke gesprekspartner voor het overleg over de woonomgeving en stedelijke vernieuwing. Voor het onderhoud een kans om tot clustering van projecten te komen die interessant genoeg zijn om ze ook goed voor te bereiden. Er is dus nog heel wat werk aan de winkel.

Reageer op dit artikel