nieuws

Laaglandhof vult laatste lege plekken van Rijen

bouwbreed Premium

rijen – Terwijl de eerste bewoners hun intrek nemen in de opgeleverde appartement wordt er binnen en buiten nog volop aan het Laaglandhof gewerkt. Begin volgend jaar wordt het complex dat tegenover het station in Rijen ligt opgeleverd.

Met de bouw van Laaglandhof wordt een van de laatste braakliggende terreinen in het centrum van het dorp opgevuld. Door het verdwijnen van de ooit bloeiende leerindustrie in Rijen ontstonden veel lege plekken die de afgelopen jaren in hoog tempo volgebouwd worden.

Laaglandhof is een gezamenlijk project van HEJA Projectontwikkeling en Woonstichting Leyakkers, waarin wonen, zorg en onderwijs zijn samengebracht. De naam is afgeleid van het historisch lagergelegen land van de bouwlocatie. Behalve de zestien koopappartementen komen er twintig appartementen en gemeenschappelijke voorzieningen voor verstandelijk gehandicapten die daar begeleid wonen. Verder vinden twee kantoren voor zorginstellingen, een huisartsenprakijk en een stukadoorschool er onderdak.

De stukadoorschool is een nieuw regionaal vakcentrum van Savantis, waar reguliere opleidingen en bijscholing voor de stukadoor- en afbouwsector gegeven gaan worden. Het is zeker geen doorsneeproject, vindt projectdirecteur Marcel Michielsen van bouwcombinatie De Kok-Boot, al was het alleen al door de diversiteit van gebruikers. “We hebben daarom veel overleg gehad, vooral met de Leyakkers. Een groot voordeel was dat we in een bouwteam zaten. Je kunt daardoor vroegtijdig nadenken over oplossingen. Die tijd win je terug in het werk en in de kosten.”

Ook de vormgeving van het U-vormige complex rond een binnentuin valt op met overkragingen, onderdoorgangen en een glazen vliesgevel aan de kant van de koopappartementen.

Architect Rothuizen van Doorn �t Hooft liet zich bij zijn ontwerp inspireren door Le Corbusier. Dat is onder meer te zien in de strookvensters en de afwisseling van glad stucwerk met een betonnen omkadering rond de vensters.

Vanuit de Stichting Samenwerkingsverband Praktijkopleiding Bouwnijverheid (SSPB) regio Breda heeft een aantal leerling-bouwvakkers meegewerkt aan de Laaglandhof. Zij hebben onder meer een speciale bank gemaakt voor de binnentuin. Leerlingen van het vakcentrum van Savantis moeten er ook aan geloven. Zij worden ingezet bij de afbouw van hun nieuwe school.

Reageer op dit artikel