nieuws

Kamer valt over hoge korting NMa

bouwbreed Premium

den haag – De Tweede Kamer vindt dat de kartelpolitie wel erg makkelijk hoge kortingen uitdeelt aan bouwers. De boetes voor de vierhonderd gww-aannemers lopen waarschijnlijk op tot een half miljard euro, maar kortingen voor vrijwillige melding en de verkorte procedure zullen de uiteindelijke inning halveren.

Dat bleek gisteren tijdens een kamerdebat over de NMa-boetes. Wie vrijwillig heeft gemeld krijgt maximaal 50 procent korting en meedoen aan de clementieregeling levert nog eens 15 procent op. Kleine ondernemingen (jaaromzet maximaal 10 miljoen) kunnen rekenen op 15 procent extra.

Met name M. Vos, oud-voorzitter van de parlementaire enquêtecommissie vindt dat de NMa wel erg kwistig met de kortingspercentages omspringt. Zij kreeg bijval van PvdA en SP. Vos stoort zich ook aan de korte periode waarover de boetes worden opgelegd. “Dat had makkelijk vier jaar kunnen zijn.” Aannemers gaan echter alleen op basis van de omzet van 2001 betalen.

Volgens minister Brinkhorst (economische zaken) is een relatief korte periode gekozen om bedrijven niet in het nauw te drijven en hen over de streep te trekken mee te doen aan de verkorte procedure onder leiding van H. Blankert. “Je vangt nu eenmaal meer vliegen met stroop dan met azijn. De korting is niet bedoeld om te ontsnappen, maar wel om snelheid in het proces te houden. Bij een individuele aanpak zouden de procedures jarenlang slepen en moet echte bewijsvoering plaatshebben”, licht de minister toe.

Volgens Brinkhorst moeten de gww-bouwers in januari rekenen op een boete van 12 procent voor overtredingen van het kartelverbod. Wie heeft meegedaan aan de afspraken rond de hsl en Betuweroute betaalt 3 procent extra. De gww-aannemers gaan dus 12 of 15 procent van de jaaromzet van 2001 betalen. Uit cijfers van het Economisch Instituut Bouwnijverheid gaat het om een omzet van 5 miljard euro. De helft daarvan komt voor rekening van BAM (inclusief HBG), Ballast Nedam, Heijmans, KWS en Dura Vermeer.

Schoon schip

Aannemers lijken zich nauwelijks zorgen te hoeven maken over uitsluiting van opdrachten. “Totdat bedrijven schoon schip maken zijn bouwers uitgesloten van overheidsopdrachten”, aldus Brinkhorst. Met name PvdA-kamerlid Depla maakt zich boos over die toevoeging. “Zodra ze goede wil tonen, mogen ze weer meedoen. Onafhankelijk van de datum van 1 mei?” De minister bevestigt dat, maar haast zich te zeggen dat schoon schip maken een langdurig proces is.

Brinkhorst vindt dat de cultuuromslag in de bouw te vergelijken is met de invoering van het Latijnse schrift door Ataturk in het Arabische Turkije van begin vorige eeuw. “Niet iedereen doet meteen mee. Zoiets gaat niet van vandaag op morgen. Zo�n omslag bevat revolutie-achtige elementen.”

Reageer op dit artikel