nieuws

Jas voor installatie van kaasfabriek

bouwbreed Premium

westbeemster – Midden in het werelderfgoed De Beemster staat de kaasfabriek van CONO Kaasmakers. In de vlakke droogmakerij is de fabriek een opvallende verschijning, zeker nu CONO aan bouwbedrijf Bot Bouw de opdracht heeft verstrekt een compleet nieuwe weiverwerkingsfabriek met een hoogte van 26 meter te bouwen.

Bij het proces van het kaasmaken ontstaat wei als bijproduct tijdens de wrongelbereiding en als zogenaamde perswei. Vroeger verdween de vloeistof gewoon in de sloot. Nadien werd bekend dat wei rijk is aan eiwitten en dat het naast veevoeder bijvoorbeeld ook geschikt is als basisproduct voor poedermelk en voor allerlei andere producten in de farmaceutische en voedingsmiddelenindustrie. Om wei als product te verhandelen moet de vloeistof eerst indikken en verpoederen. Hiervoor zijn een zogenaamde indamper en een poederinstallatie nodig. Ing. S. Haanstra, constructeur bij VIRO consultancy & engineering: “Bij CONO zetten we een dergelijke geavanceerde installatie neer en aannemersbedrijf Bot Bouw uit Heerhugowaard bouwt er een gebouw als jas omheen”.

De installatie dicteert daarom de vorm en de omvang van het gebouw. Het centrale onderdeel is de roestvaststalen (rvs) poederdroger. Deze heeft een diameter van 8 meter, is 16 meter lang en staat met zijn trechter naar de onderzijde verticaal in het torengebouw opgesteld. Het gebouw heeft een staalconstructie met breedplaatvloeren die op stalen liggers rusten.

Uitzettingen

De poederdroger met een eigen gewicht van bijna 30 ton rust aan de kop van de trechter op een betonnen rand die is opgenomen in de �bordesvloer� die zich op een hoogte van 11,5 meter in het torengebouw bevindt. De trechter steekt van hieruit door naar beneden. Op een hoogte van 18,5 meter steekt de poederdroger door de derde verdiepingvloer.

Haanstra: “Hier is voldoende ruimte tussen de droger en de vloer opgenomen om te voorkomen dat door uitzettingen van de droger spanningen in de vloer ontstaan.” Het gevaarte is gebouwd in Woudsend door CPS Gorredijk en per schip over het IJsselmeer naar Spijkerboor gevaren aan de zuidwesthoek van de Beemster. Met speciaal transport is de droger op een zaterdagochtend naar zijn definitieve bestemming gereden en in het torengebouw gehesen.

Bouwbedrijf Bot Bouw is als regionale aannemer en als aannemer die vaker kaasfabrieken heeft gebouwd bij het project betrokken geraakt als één van de vier genodigden. Volgens M. Roholl, adjunct-directeur productie, is het een bijzonder project voor de aannemer vanwege het �hygiënisch bouwen�. Roholl: “In verband hiermee voeren we veel uit in rvs. Onze speciale aandacht gaat bovendien uit naar het tegelwerk”. Zo is de tegelvloer van de begane grond uitgevoerd in dubbel hardgebakken zeskantige trastegels om doorgaande voegen te voorkomen en ronde kimmen. De tegels zijn gezet in een gemodificeerde specie op een afschot van minimaal 15 millimeter per strekkende meter. De vloervelden zijn maximaal 100 vierkante meter, de voegen zijn uitgevoerd met een epoxy voegvulling en ter plaatse van de dilataties zijn rvs-hoekprofielen aangebracht met een kitvulling.

Bijzonder voor Bot Bouw is ook de nauwkeurigheid die de aannemer moet betrachten in de ruwbouwfase. Roholl: “De installatie komt in onderdelen op de bouwplaats aan. De bevestigingspunten voor de onderdelen mogen hooguit 2 millimeter afwijken van de beoogde plaats.”

Speciale eisen met betrekking tot een verwarmingsinstallatie zijn er niet. Haanstra: “Bij het 24-uurs productieproces komt voldoende warmte vrij om het gebouw te verwarmen. Een back-up installatie is voorhanden om tijdens stilstand het gebouw vorstvrij te houden.”

Zonder hoogbouw in de wijde omtrek is de nieuwe staalconstructie met een hoogte van 26 meter een opvallende verschijning. Het heeft dan ook lang geduurd volgens Haanstra voordat de eerste paal de grond in ging. “Het bestemmingsplan voorzag in een toegestane hoogte tot 11 meter boven het maaiveld. Een artikel 19 procedure was het gevolg en uiteindelijk heeft het vier jaar geduurd voor het project van de grond kwam.” Om het gebouw op te laten gaan in het landschap heeft de architect er voor gekozen om drie van de vier gevels voor een groot deel uit te voeren in diffuus blauw kunststof. Haanstra: “Het idee was dat de gevels hierdoor de kleur of lichtintentie van de lucht weerspiegelen. Hierdoor valt het gebouw enigszins weg in het landschap.” De vierde gevel aan de noordzijde is voor een gedeelte compleet uitgevoerd in glas. “Als constructeur spreekt die keuze mij enorm aan omdat de complete staalconstructie en achterliggende poederdroger in zicht blijft.”

Op 17 mei ging de eerste paal de grond in. April volgend jaar levert Bot Bouw het project op.

Projectgegevens:

Opdrachtgever:

CONO Kaasmakers Westbeemster

Directie/Adviseur:

VIRO Consultancy & Engineering, Leeuwarden

Hoofdconstructeur:

VIRO Consultancy & Engineering, Leeuwarden

Constructeur:

Ingenieursburo EconStruct,

Bastiaan Jongerius, Amsterdam

Aannemer: Bot Bouw,

Heerhugowaard

Gevels/binnenwanden:

Prince Cladding, Zoeterwoude

Grondwerk: Schot Infra, Alkmaar

Poedertoren/indamper:

CPS Gorredijk

E-installatie:

GTI Utiliteit Noordwest, Uitgeest

Afwijking mag niet hoger zijn dan 2 millimeter

Reageer op dit artikel