nieuws

Internationaal onderzoek fijnstof rond Zuid-Limburg

bouwbreed Premium

heerlen – De provincies Luik, Limburg en de regio Aachen in Nordrhein-Westfalen gaan een onderzoek instellen naar de dodelijke gevolgen van te veel fijnstof in de lucht. Dat meldt Hogeschool Zuyd.

Blootstelling aan fijnstof is een oorzaak van verhoogde sterfte onder mensen die longaandoeningen (bijvoorbeeld astma) of hart- en vaataandoeningen hebben. De deeltjes zijn zo klein (kleiner dan 10 µ) dat je ze niet ziet, maar ze zorgen er wel voor dat alleen al in de Euregio rond Zuid-Limburg jaarlijks meer dan duizend mensen overlijden.

In Nederland sterven jaarlijks meer dan tweeduizend mensen door blootstelling aan fijnstof en in Duitsland zijn dat er meer dan tienduizend. Belangrijke bronnen voor fijnstof zijn lokaal verkeer (dieseldeeltjes), emissies uit verbrandingsovens maar ook meer onschuldige deeltjes zoals zeezout en nitraat. Op basis van de gezondheidseffecten heeft de Europese Unie besloten in 2010 de norm voor fijnstof te verlagen.

In het Interreg III project Microparticles, werken de universiteiten van Luik, Diepenbeek en Aken en de Hogeschool Zuyd samen aan de ontwikkeling van technieken waarmee de uitstoot van fijnstof vanuit industriële bronnen beperkt kan worden.

De keuze voor deze aanpak, en bijvoorbeeld niet voor verkeer, is dat er voor de industriële sector nog nauwelijks goedkope en efficiënte technieken zijn om fijnstof uit de vliegassen in de rook te halen. Voor auto�s zijn er roetfilters en kan men met snelheids- en mobiliteitsbeperking veel bereiken.

Reageer op dit artikel