nieuws

ING Vastgoed blaast Boness nieuw leven in

bouwbreed Premium

boness – ING Real Estate gaat het Schotse havenstadje Boness aan de Firth of Forth, de brede inham van de Noordzee bij de Schotse hoofdstad Edinburgh, nieuw leven inblazen. De Britse tak van ING Vastgoed is uit vijf internationale kandidaten gekozen en gaat nu 225 miljoen euro investeren.

Bo�ness was vier eeuwen lang een drukke haven. De banden met Holland waren sterk, niet alleen vanwege de handel maar ook omdat honderden reformisten via Bo�ness de wijk namen naar het hervormde Nederland. Maar sinds bijna een halve eeuw geleden de commerciële haven werd gesloten, slaapt Bo�ness.

ING Real Estate gaat rond de onlangs heropende buitenhaven investeren in een nieuwe marina, 700 appartementen aan het water, enkele tientallen �town houses�, een hotel met 100 bedden en een promenade met winkels, cafeetjes en andere horecagelegenheden. Realisatie van het project zal in totaal acht jaar duren, onder meer omdat eerst de oude vervuilde haventerreinen gereinigd dienen te worden. Directeur S. Hoeksma: “Dit gebied heeft de potentie zich tot een tot de verbeelding sprekend waterfront te ontwikkelen in een prachtige omgeving.”

De haventerreinen liggen al jaren gedwongen braak. Hier komt één van de vele pijpleidingen van offshore-installaties op de Noordzee naar het Schotse vasteland binnen. De Britse autoriteiten eisen dat terreinen boven dergelijke leidingen onbebouwd blijven om bij eventuele calamiteiten snel te kunnen handelen. De laatste tijd zijn die bepalingen echter wat versoepeld, iets waar de plannenmakers voor Bo�ness nu op in willen spelen.

ING Real Estate richt zich ook elders in Groot-Brittannië op het water. In Medway aan de Theems in Kent bijvoorbeeld ontwikkelde het bedrijf een marinewerf tot een woon- en commercieel complex met 1500 woningen, kantoorruimte en een factory-outlet-centrum.

Reageer op dit artikel