nieuws

Hogere straf voor corrupte ambtenaar

bouwbreed Premium

rotterdam – De voormalig directeur gemeentewerken in Hoorn, J.A., is wegens corruptie veroordeeld tot een werkstraf van 240 uur. Dat is 60 uur meer dan het Openbaar Ministerie had geëist.

Volgens de rechters is vast komen te staan dat A. door het aannemen van giften in ruil voor tegenprestaties zijn positie heeft misbruikt voor persoonlijk voordeel. A. is de eerste ambtenaar die is veroordeeld in de bouwfraudeaffaire. Deze week volgen nog uitspraken tegen vijf ambtenaren, één van de provincie Zuid-Holland en vier van Rijkswaterstaat. Tegen hen zijn wegens ambtelijke corruptie straffen geëist variërend van geldboetes tot werkstraffen.

De oud-directeur gemeentewerken in Hoorn maakte jarenlang gebruik van een Renault Espace die was betaald door Geva, een dochter van aannemer Koop. Ook had A. vijf jaar lang kosteloos de beschikking over een appartement in Amsterdam. In ruil daarvoor zorgde de ambtenaar er voor dat Koop-dochter K. Krul en Zonen succesvol kon inschrijven op een groot baggerproject in Hoorn.

A. werd eerder dit jaar al ontslagen door de gemeente Hoorn.

Reageer op dit artikel