nieuws

Grondwater gezuiverd en tegelijk energie

bouwbreed

nijkerk – Geotherm Energy Systems uit Nijkerk heeft samen met P&J Milieuservices, eveneens uit Nijkerk, een systeem ontwikkeld dat tegelijkertijd grondwater zuivert en zorgt voor verwarming en koeling. Het systeem zal worden toegepast bij een bouwproject in Ede. Het grondwater wordt opgepompt en daarna anaëroob (zonder zuurstof) gezuiverd. Via een warmtewisselaar wordt warmte aan het […]

nijkerk – Geotherm Energy Systems uit Nijkerk heeft samen met P&J Milieuservices, eveneens uit Nijkerk, een systeem ontwikkeld dat tegelijkertijd grondwater zuivert en zorgt voor verwarming en koeling.

Het systeem zal worden toegepast bij een bouwproject in Ede. Het grondwater wordt opgepompt en daarna anaëroob (zonder zuurstof) gezuiverd. Via een warmtewisselaar wordt warmte aan het grondwater toegevoegd of onttrokken. Daarna wordt het grondwater teruggebracht in de bodem.

Ing. E.C.M. Jongerius, directeur van P&J Milieuservices, verwacht veel van het systeem. “De bodem levert de energie. Meestal bestaat de bodemverontreiniging uit chloorkoolwaterstoffen, die zijn goed anaëroob afbreekbaar”, licht hij toe.

Als de proef bij het project in Ede slaagt, wordt het systeem ook in Assen toegepast voor een aantal woningen.

Reageer op dit artikel