nieuws

Groei verwacht voor bouwmarkt VS in 2005

bouwbreed Premium

washington – Amerikaanse economen zijn gematigd optimistisch over de ontwikkeling van de bouwmarkt in 2005. Ze zien onder andere de gezondheidszorg en het onderwijs als de drijvende krachten achter de groei.

De meest optimistische geluiden over de bouwmarkt komen van het Amerikaanse ministerie van handel. Daar verwacht men dat de gehele bouwsector in 2005, ondanks een stijgende rente, een groei zal beleven van 5,8 procent in vergelijking met 2004. P. MacAuley, chief economist van dit ministerie, zegt dat de Amerikaanse bouwmarkt al sinds 2001 de toon zet bij het verslaan van de recessie.

De huizenmarkt beleefde in 2004 een groei van 14 procent en dat alleen levert volgens MacAuley een voldoende impuls voor een verdere groei van 7,5 procent in 2005. In het kielzog van de huizenbouw groeien ook markten als drinkwater, riolering en afvalverwerking met 4,5 tot 5 procent. Volgens de prognoses van het ministerie van handel zal het bouwen voor de gezondheidszorg in 2005 met zeker 8 procent groeien. Het enige segment dat krimpt ten opzichte van 2004 is massatransport (spoorwegen, havens en vliegvelden) en wel met circa 3 procent.

De prognoses van marktonderzoeker McGraw Hill zijn voorzichtiger dan die van het ministerie van handel. Volgens de economen van dit bedrijf zal door de stijgende rente de Amerikaanse woningmarkt in 2005 met niet meer dan 2 procent groeien. Zij verwachten dat andere marktsegmenten het voortouw zullen overnemen van de woningbouw. McGraw Hill meent dat de bouw van winkels, hotels en kantoren in 2005 met 15 procent zal toenemen. Voor deze marktsegmenten is het ministerie van handel minder optimistisch.

Marktonderzoeker ZweigWhite verwacht de meeste groei in 2005 in bouwprojecten voor de gezondheidszorg (ziekenhuizen, klinieken, verpleegtehuizen) en het onderwijs Het bedrijf baseert zijn voorspellingen op zestig interviews met ceo�s van prominente bouwbedrijven, ingenieurs- en architectenbureaus.

Babyboomers

De sterke groei in de bouw van scholen en universiteiten wordt noodzakelijk nu de kinderen van de babyboomers massaal het Amerikaanse onderwijs binnenstromen. Energiecentrales, telecommunicatie, havens en waterwegen zijn volgens ZweigWhite de sectoren waarvan de groei duidelijk achter zal blijven bij de rest van de markt.

Reed Construction Data waarschuwt dat inflatie en een stijging van de olieprijzen in 2005 tot boven de 50 dollar per vat een forse domper kan zetten op de verwachte groei van de bouwsector. Hoge olieprijzen kunnen de bouwsector hard treffen wanneer tegelijkertijd de kosten van brandstoffen en bouwmaterialen omhoog gaan en de rem wordt gezet op de groei van de Amerikaanse economie.

Reageer op dit artikel