nieuws

Glasvezelcapaciteit wordt groot probleem

bouwbreed Premium

DEN HAAG – Nederland dreigt achterstand op te lopen bij de aanleg van snelle internetverbindingen. Specialisten vrezen dat er te weinig gekwalificeerd personeel is om de glasvezelleidingen aan te leggen en dat er te veel andere vertragende factoren zijn. Electronic highway Platform Nederland (EPN) pleit daarom voor een nationaal graafplan glasvezelbreedband. “De discussie gaat nog […]

DEN HAAG – Nederland dreigt achterstand op te lopen bij de aanleg van snelle internetverbindingen. Specialisten vrezen dat er te weinig gekwalificeerd personeel is om de glasvezelleidingen aan te leggen en dat er te veel andere vertragende factoren zijn. Electronic highway Platform Nederland (EPN) pleit daarom voor een nationaal graafplan glasvezelbreedband.

“De discussie gaat nog te vaak over de kosten en wie wat moet betalen”, zegt een woordvoerder van EPN. “Maar de echte problemen die we zien bij de aanleg van glasvezelnetwerken, zijn van een andere aard. Vergunningen en de zogenoemde �niet-thuis-problematiek� zorgen samen met onvoldoende graaf- en aanneemcapaciteit dat we doelstellingen niet dreigen te halen.”

Directeur van Volker Stevin Telecom, A. Meijer, sprak op een conferentie over breedband ook zijn zorgen uit. Volgens Meijer hebben de Nederlandse graafbedrijven onvoldoende specialisten in huis om aan de vraag naar glasvezelnetwerken te kunnen voldoen. Hij vindt dat er per jaar 3500 specialisten nodig zijn. Op dit moment is slechts een derde van dat aantal opgeleid.

Reageer op dit artikel