nieuws

Financietoren Brussel uit stalinistische sfeer

bouwbreed

brussel – De Groep Breevast begint in januari met het asbestvrij maken en renoveren van de 31 verdiepingen tellende Financietoren in Brussel. In nauwelijks 20 jaar is de toren totaal uitgeleefd. In juni 2008 moet het nieuwe gebouw worden opgeleverd.

Aan de buitenkant wordt het gebouw geheel opgetrokken uit witte natuursteen en glas. De renovatiekosten worden geraamd op 200 miljoen euro

Door de betonnen liftkokers van het huidige gebouw naar de binnenzijde te verplaatsen, gaat heel wat ruimte verloren. Maar door de bouw van een aanpalend kantoorgebouw op de esplanade en een intelligenter gebruik van de beschikbare ruimte, zal de nieuwe Financietoren 1400 ambtenaren méér kunnen herbergen dan het huidige gebouw. Daarmee komt het totaal aantal op 4600.

Het gebouw is de werkplek van ambtenaren van het federale ministerie van Financiën; hieraan dankt het ook zijn naam. De ambtenaren verhuizen momenteel naar �North Galaxy�, een modern kantoorgebouw op enkele honderden meters afstand. De Financietoren is gebouwd tussen 1978 en 1982. De buitenzijde van beton en bruin glas ziet er vervallen uit en doet denken aan een verwaarloosd Russisch flatgebouw uit de Stalintijd.

Breevast is sedert 2001 eigenaar van de Financietoren. De Nederlandse groep kocht het gebouw destijds van de Belgische overheid voor een bedrag van 300 miljoen euro in een �sale & rent back-operatie� en verhuurt het nu terug aan die overheid op basis van een huurovereenkomst voor de lange termijn.

De algemene aannemer voor de renovatie en asbestverwijdering is Interbuild (BAM Groep). De architect voor het torengebouw is Jaspers-Eyers & Partners, terwijl ZZDP Architecten de bouw van het nieuwe (lagere) kantoorgebouw aan de esplanade voor zijn rekening neemt.

Voor de asbestverwijdering staat Asbestos Removal in. Het gaat om 1600 ton. Volgens woordvoerder Rottiers van het bedrijf is het grootste gedeelte van het asbest gemakkelijk te verwijderen en gaat een vergelijking met het Berlaymontgebouw (het gerenoveerde hoofdkwartier van de Europese Commissie in Brussel), waar de asbestverwijdering erg knullig werd aangepakt, niet op. De asbestverwijdering zal een jaar duren.

Naarmate de asbestwijdering vordert, wordt ook met de renovatie begonnen. Om veiligheidsredenen wordt steeds een buffer van vier verdiepingen gehanteerd tussen de plaats van asbestverwijdering en renovatie. Het verwijderde asbest wordt ter plaatse in zakken gestopt en in containers geladen. De containers gaan meteen naar de plaats van afbraak en het meest gevaarlijke asbest wordt naar verwerkingsbedrijf Indaver gebracht.

Van de renovatiewerken wordt gebruikgemaakt om het gebouw van energiezuiniger installaties te voorzien. Ook de betere kwaliteit van het glas en de betere isolatie van de gevel zullen ertoe bijdragen dat in de nieuwe Financietoren minder energie wordt verbruikt. 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels