nieuws

Duitsland verslikt zich in Europese waterrichtlijn

bouwbreed Premium

berlijn – Duitsland gaat fors de fout in bij de omzetting van de Europese waterrichtlijn in nationaal recht. De Europese Commissie wil de oosterburen voor het Gerechtshof in Luxemburg slepen omdat Duitsland al meer dan een jaar in gebreke blijft.

Milieuminister J. Trittin roept de Duitse deelstaten op tot tempo om de plooien zo snel mogelijk glad te strijken. “De aanzienlijke overschrijdingen van enkele deelstaten zijn niet te tolereren”, aldus de bewindsman. “De bondsregering moet opnieuw op het matje komen bij het Europese Hof. Andermaal leidt de huidige versplintering van de bevoegdheden tussen bondsregering en deelstaten tot problemen bij de tijdige aanpassing van Europees recht”. De waterrichtlijn beoogt samenhang te brengen in de vochthuishouding van complete stroomgebieden.

Tot de overtreders die de Europese waterrichtlijn nog steeds niet in hun wetgeving verankerd hebben behoren de Rijnstaten Hessen en Noordrijn-Westfalen. Eveneens in de fout gaan in het Oosten van het land Berlijn, Mecklenburg-Voorpommeren en Saksen.

Raamwetgeving

De Europese waterrichtlijn is al sinds december 2000 van kracht. Drie jaar kreeg Duitsland de tijd om de afspraken in het nationale recht te verwerken. De bondsregering paste in de zomer van 2000 de raamwetgeving aan. Knelpunt vormt de wijziging van de 32 voorschriften die in het federale Duitsland onder de verantwoordelijkheid vallen van de deelstaten.

Minister Trittin bepleit – met het oog op de Europese wetgeving – de binnenlandse verantwoordelijkheden op het gebied van het milieu te harmoniseren. De bewindsman hoopt dat de deelstaten in het eerste kwartaal van 2005 alle aan hun verplichtingen ten aanzien van de waterrichtlijn hebben voldaan.

Reageer op dit artikel