nieuws

Digitale bestemmingsplannen in 2007 verplicht

bouwbreed Premium

arnhem – Het digitaal op het internet zetten van bestemmingsplannen wordt in 2007 verplicht voor gemeenten. Dit heeft minister Dekker (VROM) gisteren gezegd tijdens een werkbezoek aan de Gelderse gemeenten Arnhem en Millingen aan de Rijn.

Dekker zei desgevraagd dat ze over drie jaar een wettelijke verankering wil van digitale bestemmingsplannen, zoals dat nu ook geldt voor bestemmingsplannen op papier. Burgers en bedrijven kunnen dan via enkele muisklikken zien wat de gemeente van plan is in een bepaald gebied of locatie, hoe ze via internet eventuele bezwaren kunnen indienen en welke termijn voor een bepaald plan staat.

De minister was in Gelderland om zich te informeren over de voortgang van het VROM-project Digitale Uitwisseling Ruimtelijke Plannen, kortweg DURP. Met dit project wil ze gemeenten stimuleren om met hun plannen digitaal te gaan. De betere toegankelijkheid moet er uiteindelijk ook toe leiden dat procedures sneller verlopen, omdat burgers en bedrijven beter zijn geïnformeerd. Gemeenten krijgen op hun beurt sneller bericht van het provinciebestuur of hun bestemmingsplannen door de beugel kunnen.

Als ook de provincie de plannen digitaal maakt, zoals Gelderland, dan kunnen ze hun plannen ook eenvoudig toetsen aan bijvoorbeeld het provinciale streekplan. Burgers en bedrijven krijgen op deze manier eerder bericht over hun vergunningsaanvragen.

Dekker was er op uitnodiging van de provincie, die landelijk één van de voortrekkers is van de digitalisering. De gemeente Arnhem is bijvoorbeeld al vergevorderd met het digitaliseren en tegelijk terugbrengen van het aantal bestemmingsplannen van 850 naar 45. Millingen aan de Rijn, 6000 inwoners, heeft inmiddels alles digitaal gezet, en heeft nog maar twee bestemmingsplannen in plaats van toen veertig. Deze gemeente heeft van de nood een deugd gemaakt door verouderde bestemmingsplannen aan te passen en om te zetten van papier naar digitaal.

DURP past in het streven van Dekker om regels eenvoudiger en minder in aantal te maken. Ook sluit het aan bij de Nota ruimte, waarbij ze de �sturingsfilosofie� hanteert dat gemeenten en provincies wat ruimtelijke ordening betreft, zoveel mogelijk zelf het heft in handen nemen, onder het motto �decentraal wat kan, centraal wat moet�.

Reageer op dit artikel