nieuws

Detaillering van moderne gevels

bouwbreed Premium

den haag – Nederlandse architecten zijn goed in het zorgvuldig detailleren van gevels. Die conclusie dringt zich op na lezing van het boek �Modern Construction Façades�, van Andrew Watts: het barst van de voorbeelden uit de recente Nederlandse bouwgeschiedenis. Mecanoo, Koen van Velsen, Erick van Egeraat, Ben van Berkel … ze komen allemaal langs. Terwijl […]

den haag – Nederlandse architecten zijn goed in het zorgvuldig detailleren van gevels. Die conclusie dringt zich op na lezing van het boek �Modern Construction Façades�, van Andrew Watts: het barst van de voorbeelden uit de recente Nederlandse bouwgeschiedenis.

Mecanoo, Koen van Velsen, Erick van Egeraat, Ben van Berkel … ze komen allemaal langs. Terwijl Watts uit zijn eigen praktijk bij gerenommeerde internationale architectenbureaus genoeg voorbeelden bij de hand zou moeten hebben. Of zouden Nederlanders gewoon niet zo moeilijk doen bij het verstrekken van detailtekeningen en foto�s? Want die zijn overvloedig afgebeeld in het compact gestelde boek. Systematisch behandelt Watts achtereenvolgens gevels in metaal, glas, beton, baksteen, kunststof en hout. Steevast worden de voorbeelden geïllustreerd met isometrieën, doorsnedes, aanzichten en net voldoende foto�s om ook een indruk te krijgen van hoe het er in de praktijk uitziet.

In het inleidende hoofdstuk komen de technieken ter sprake om gevels te testen op waterdichting en windlastenen. Al met al een compact leerboek, dat een goed overzicht geeft van wat vandaag de dag mogelijk is op het gebied geveltechniek.

Andrew Watts, �Mondern Construction Façades�, Springer Verlag, ISBN 3211006389. Prijs: 69 euro.

Reageer op dit artikel