nieuws

Deense stad bouwt zes etages met hout

bouwbreed Premium

vejle – In de Deense gemeente Vejle is het initiatief genomen voor de bouw van flats van vijf tot zes verdiepingen in houtbouw, inclusief de dragende constructies. Dat is in zoverre een primeur, dat tot dusver dergelijke houtbouwconstructies zijn toegelaten voor flats met maximaal vier etages. Het project wordt ontwikkeld door een plaatselijke woningbouwvereniging en […]

vejle – In de Deense gemeente Vejle is het initiatief genomen voor de bouw van flats van vijf tot zes verdiepingen in houtbouw, inclusief de dragende constructies. Dat is in zoverre een primeur, dat tot dusver dergelijke houtbouwconstructies zijn toegelaten voor flats met maximaal vier etages.

Het project wordt ontwikkeld door een plaatselijke woningbouwvereniging en omvat zestig appartementen. Het initiatief dient niet in de laatste plaats ook als demonstratieproject voor de mogelijkheden binnen de houtbouw en is daarom goedgekeurd door de rijksoverheid.

De gemeente neemt deel aan een eerder dit jaar gelanceerd Scandinavisch programma onder de titel �Nordiske træbyer� (Scandinavische houtsteden), samen met vijf gemeenten in Finland, Zweden, Noorwegen en IJsland. In Noorwegen draait in dat kader bijvoorbeeld een project voor de vervanging van enkele jaren geleden door brand in de binnenstad vernietigde historische panden door moderne houtbouwarchitectuur.

Hoofddoel van Nordiske træbyer is houtbouw ook toe te passen bij de realisering van flats, bedrijfspanden, ziekenhuizen en scholen. Het programma wordt behalve door de gemeentebesturen ook gesteund door deelnemers uit de bouwbranche. Uitgaande van de plannen is het project in Vejle over drie jaar gereed. De tijd die nodig is voor de ontwikkeling van de technische ins en outs met betrekking tot de productie van de elementen en de brandveiligheid is daarin verdisconteerd.

Reageer op dit artikel