nieuws

Centrum verwijst naar eilandenrijk nabij Langedijk

bouwbreed Premium

langedijk – Een druppelvormig theater en twee grote bouwmassas als eilanden zullen het nieuwe Cultureel Educatief Centrum (CEC) in Langedijk kenmerken. Met het ontwerp verwijst architectenbureau Burger Grunstra uit Alkmaar naar de oorspronkelijke verkaveling in deze Noord-Hollandse gemeente.

Het Rijk der Duizend Eilanden was de vroegere benaming van Langedijk, een gemeente die thans vier lintdorpen omvat. In het verleden werden de dorpen aan weerszijden begrensd door letterlijk duizenden rechthoekige eilandjes.

De kaveltjes waren vaak niet groter dan een paar honderd vierkante meter en waren onderling gescheiden door smalle poldersloten. Met de herverkaveling begin jaren zeventig zijn ze grotendeels verdwenen. Burger Grunstra refereert er met het ontwerp van het nieuwe CEC aan.

Eind 2005 moet de bouw van het 15 miljoen euro kostende complex beginnen. Twee �eilanden� van 70 à 80 meter lang en elk 18 meter breed vormen de basis van het ontwerp. De twee bouwmassa�s bestaan beide uit drie verdiepingen en worden onderling verbonden met een transparante corridor. De belangrijkst gebruikers van het gebouw worden een vmbo-school en de plaatselijke bibliotheek.

De exacte indeling van het multifunctionele gebouw moet nog vorm krijgen, maar vast staat dat het druppelvormige theater de blikvanger van het CEC wordt. Het theater wordt in het water gebouwd en krijgt een capaciteit van vierhonderd tot 450 stoelen en een podium van 150 vierkante meter.

Reageer op dit artikel