nieuws

Carmeuse Wallonië slaat zijn slag in VS

bouwbreed Premium

brussel – De kalksteengroep Carmeuse uit Louvain-la-Neuve in Wallonië neemt het belang van de Franse bouwmaterialengroep Lafarge in Carmeuse North America (CNA) over voor een bedrag van 105 miljoen euro. CNA is een joint venture van Carmeuse en Lafarge, waarin beide bedrijven sedert 1999 hun kalkactiviteiten in de VS en Canada hebben ingebracht. Het belang van […]

brussel – De kalksteengroep Carmeuse uit Louvain-la-Neuve in Wallonië neemt het belang van de Franse bouwmaterialengroep Lafarge in Carmeuse North America (CNA) over voor een bedrag van 105 miljoen euro. CNA is een joint venture van Carmeuse en Lafarge, waarin beide bedrijven sedert 1999 hun kalkactiviteiten in de VS en Canada hebben ingebracht. Het belang van Carmeuse in CNA bedroeg al 60 procent, terwijl dat van Lafarge 40 procent groot was.

Carmeuse kocht in 2003 ook al de kalkactiviteiten van het grootste Duitse cementbedrijf Heidelberger Zement in Tsjechië, Slowakije, Hongarije en Roemenië. CNA is goed voor de helft van de activiteiten van Carmeuse en telt veertien kalkfabrieken in Noord-Amerika waar het ook de marktleider is.

Van 2000 tot 2002 werd CNA geconfronteerd met zware financiële problemen. De ommekeer kwam door de gestegen vraag naar kalk bij Amerikaanse staalbedrijven en steenkoolgestookte elektriciteitscentrales. Carmeuse heeft meer dan honderd fabrieken in Europa, Noord-Amerika en Afrika en produceert met 4200 werknemers een kleine 15 miljoen ton kalk per jaar.

Reageer op dit artikel