nieuws

Branche: Sprinklers voor vuurwerk wel leverbaar

bouwbreed

den haag – Brancheorganisaties VSI en Uneto-VNI stellen dat er geen sprake is van capaciteitsproblemen bij de levering en plaatsing van sprinklerinstallaties in vuurwerkverkooppunten.

Volgens woordvoerder M. Walhof van de Vereniging Sprinkler Installateurs (VSI) hebben veel vuurwerkhandelaren zelf te lang gewacht. “Voor het opstellen van een programma van eisen, de offerte, de opdracht, de bestelling van de materialen en het plaatsen moet je al gauw een periode van zes tot acht weken nemen”, aldus Walhof.

De vuurwerkhandelaren geven de schuld aan de sprinklerinstallateurs over het feit dat ze nu niet kunnen voldoen aan de veiligheidseisen van het nieuwe Vuurwerkbesluit. “Ze weten al sinds maart dit jaar wat de eisen zijn”, stelt Walhof. Ook volgens brancheorganisatie Uneto-VNI is er geen sprake van personeelsgebrek of leveringsproblemen bij installatiebedrijven.

De verkoop van consumentenvuurwerk dreigt dit jaar uit te lopen op chaotische en gevaarlijke situaties, omdat het aantal verkooppunten sinds de vuurwerkramp in Enschede is gedaald, door de aangescherpte regels, van 2800 naar 1900. Van de overgebleven handelaren beschikte de helft tot voor kort niet over de noodzakelijke sprinklers, brandwerende deuren of opslagbunkers, zo bleek uit onderzoek van de VROM-Inspectie. De handelaren hebben tot 1 december tijd gehad om hun verkooppunt veilig te maken.

Volgens VVD-kamerlid P. de Krom is de vuurwerkbranche gedupeerd, omdat installatiebedrijven geen sprinklerinstallaties konden leveren. “Ik heb gehoord dat er problemen zijn met de verkrijgbaarheid van de sprinklers, waardoor winkels niet op tijd aan de eisen konden voldoen”, aldus De Krom.

Reageer op dit artikel