nieuws

Bouwvakkers met rugpijn gebaat bij aangepast werk

bouwbreed

delft – Personeel met rugklachten gaat sneller aan de slag als hun werksituatie wordt aangepast. Dat blijkt uit een promotie-onderzoek van I. Steenstra en H. Anema. Ze promoveerden aan het VU Medisch Centrum.

Het onderzoek is voor de bouw van groot belang. In Nederland heeft jaarlijks ruim 37 procent van de bouwvakkers rugklachten. In Europa ligt dat percentage nog aanzienlijk hoger, te weten op 48 procent, zo blijkt uit onderzoek van het Europees Agentschap voor veiligheid en gezondheid op het werk.

Een jaar nadat de werkomstandigheden zijn aangepast, is 91 procent van de rugpatiënten weer aan het werk. “Terwijl dit in de groep met de gebruikelijke begeleiding 83 procent was”, zo blijkt uit het onderzoek van Steenstra en Anema. “Zij verzuimden bovendien gemiddeld 27 dagen minder dan de groep die het programma niet had gevolgd.”

Om de resultaten van werkaanpassingen te meten, onderzochten de promovendi de ervaringen van 196 werknemers met rugklachten. Ze werden in twee groepen gesplitst. Een groep kreeg de gebruikelijke zorg, voor de andere werd het werk aangepast. “De resultaten laten zien dat de werkaanpassingen, waarin de werknemer zelf ook een stem heeft, bij werknemers met rugklachten leiden tot een snellere werkhervatting”, aldus een toelichting. Een oefenprogramma voor mensen die na 8 tot 10 weken nog steeds last van hun rug hadden, leidde niet er niet toe dat ze eerder aan de slag gingen. De kosten van de aanpassingen bedroegen in het algemeen zo�n 19 euro voor elke dag dat de betrokken medewerker zijn werk eerder oppakte.

Reageer op dit artikel