nieuws

Bouwvakkers boren door rekenfout gat in Portret van Jacob Cats

bouwbreed Premium

DEN HAAG – Bij werkzaamheden aan een nieuw aircosysteem in de Eerste Kamer hebben bouwvakkers enkele weken geleden per ongeluk een gat geboord in een schilderij.

Dat bevestigde een woordvoerder van de Eerste Kamer afgelopen vrijdag. Niemand kon of wilde echter zeggen welk bedrijf aan het werk was in het Senaatsgebouw in Den Haag.

De entree en de Noenzaal van de Eerste Kamer worden gerenoveerd en voor de aanleg van nieuwe airconditioning moest worden geboord in de muur tussen de Noenzaal en de fractiekamer van GroenLinks. Bij die werkzaamheden is echter ook door lijst en doek van van het schilderij Portret van Jacob Cats, geschilderd door Ludolf de Jongh (1616-1679) geboord. Het schilderij stond toevallig op de onheilsplek. Normaal gesproken hangt het elders in de Eerste Kamer maar het was verplaatst in verband met de bouwwerkzaamheden. De geschatte waarde van het doek bedraagt een kwart miljoen euro.

De eigenaar, het Haags Historisch Museum, denkt de schade te kunnen verhalen op de verzekering van de aannemer. Niemand wilde vrijdag echter zeggen welke aannemer verantwoordelijk was voor de misser.

Reageer op dit artikel