nieuws

Bouwer Heijmans verkoopt Opstalan

bouwbreed Premium

rosmalen – Heijmans verkoopt dakenfabrikant Opstalan zo goed als zeker aan de Unilin Groep, Europees marktleider op het gebied van geprefabriceerde dakelementen. Dat heeft het Rosmalense bouwbedrijf gisteren laten weten.

Met het Belgische Unilin is inmiddels een principeovereenkomst gesloten. Op korte termijn wordt een definitief akkoord verwacht over de verkoop van Opstalan.

De Rosmalense aannemer beschouwt het bedrijfsonderdeel niet langer als “strategisch voor de bedrijfsvoering”. Het bouwconcern, dat wil uitgroeien tot een full service dienstverlener, gaf eerder dit jaar al aan de strategische relevantie van productieactiviteiten te heroverwegen. Vorige week maakten de Brabanders de verkoop van Heijmans Betontechnieken uit Meppel bekend.

Het in Oisterwijk gevestigde Opstalan zet met ruim 180 werknemers 39 miljoen euro om. Het bedrijfsresultaat komt dit jaar uit op ongeveer 2 miljoen euro. De onderneming, die isolerende daksystemen ontwikkelt, produceert en verkoopt, maakt sinds 2001 deel uit van Heijmans toen het als onderdeel van IBC werd overgenomen.

Met Opstalan en haar deelnemingen Cevotrans en IBC Timmerfabriek versterkt Unilin zijn marktpositie in Nederland aanzienlijk. Het bedrijf heeft nu alleen in Nieuwerkerk aan de IJssel een productiefaciliteit. De Belgen hebben aangegeven “veel synergie” te verwachten en willen in de toekomst “de nodige investeringen doen bij Opstalan om de groei verder te bestendigen”.

Marktleider

Unilin Systems staat te boek als Europees marktleider op het gebied van geprefabriceerde dakelementen. De omzet van de divisie bouwsystemen, actief in onder meer Frankrijk, België en Nederland, komt dit jaar uit op ongeveer 65 miljoen euro.

De omzet van de totale Unilin Groep bedraagt 825 miljoen euro. Bij het concern zijn 2400 medewerkers actief. Behalve op prefab dakelementen richt het zich op spaan- en mdf-platen, meubel en decoratieve panelen en op laminaatvloeren. Unilin kenmerkt zich door gerichte overnames, voortdurende aandacht voor nieuwe producten en een hoog tempo van investeren. Als gevolg daarvan maakt het bedrijf een snelle groei door.

Reageer op dit artikel