nieuws

Binnen twee weken al helft van glad asfalt vervangen

bouwbreed Premium

den haag – Met onverwachte voortvarendheid pakt Rijkswaterstaat de vervanging van het gladde asfalt in Zuid Holland aan. Aannemers hebben binnen twee weken al meer dan de helft van de 41 kilometer vervangen met extra stroef zoab. Zonder vriesweer lukt het makkelijk om voor de kerst alle trajecten opnieuw te asfalteren.

Pas eind vorige maand heeft minister Peijs (verkeer) de opdracht gegeven om de betreffende wegdekken op onder meer de A12, A4/A16, A15, A27 en A44 te vervangen. Vooral de afgelopen twee weekeinden is letterlijk en figuurlijk hard aan de weg getimmerd. De wegenbouwers BAM, Heijmans en Van Kessel zijn betrokken bij de spoedklussen.

Als alles volgens schema verloopt is na het volgend weekend alles vervangen op 2 kilometer na. De planning van de werkzaamheden op de A13 zijn deels versneld uitgevoerd en deels uitgesteld vanwege de begrafenis van Prins Bernhard.

Rijkswaterstaat wil weinig kwijt over de procedures rond de onderhandse aanbestedingen. De minister vroeg de bouwers om begrip omdat van de gebruikelijke openbare procedure is afgeweken. Anders waren de werken op zijn vroegst pas september volgend jaar klaar geweest.

Volgens de woordvoerder van het ministerie loopt de medewerking met aannemers goed en zijn geen buitensporige prijzen gevraagd.

Het ministerie doet echter geen mededelingen over het budget dat beschikbaar is. Kosten die lastig te verhalen zullen zijn als het lopende onderzoek eind deze maand uitwijst dat in het verleden fouten zijn gemaakt bij de aanleg en/of het gebruikte asfalt. Het nu vervangen asfalt was tussen de vijf en acht jaar oud en had minimaal tien jaar mee gemoeten. De gebruikelijke garantietermijnen verlopen echter gemiddeld na drie jaar.

Om problemen in de toekomst te voorkomen zijn in de bestekken een steenlaag met een hoger polijstgetal voorgeschreven waardoor het asfalt ook op de lange termijn stroef blijft. Deze soort wordt normaal alleen in bochten gebruikt.

Reageer op dit artikel