nieuws

Betonnen plafond versterkt met koolstofvezel

bouwbreed Premium

diest – In een uit 1990 daterende woning bij Brussel zijn koolstofvezelamellen ter versterking aan de betonnen plafondconstructie gelijmd. De nieuwe eigenaar van de woning koos voor deze oplossing op aanraden van een bouwtechnisch adviesbureau, dat had onderzocht wat de oorzaak was van de aanwezige scheuren in de muren van de woon- en de eetkamer. […]

diest – In een uit 1990 daterende woning bij Brussel zijn koolstofvezelamellen ter versterking aan de betonnen plafondconstructie gelijmd. De nieuwe eigenaar van de woning koos voor deze oplossing op aanraden van een bouwtechnisch adviesbureau, dat had onderzocht wat de oorzaak was van de aanwezige scheuren in de muren van de woon- en de eetkamer. Het bleek dat er niet voldoende wapening aanwezig was in de betonnen plaat van het plafond van de eetkamer, en dan vooral in een dragende balk.

Het bouwtechnisch adviesbureau schreef een additionele wapening voor door het oplijmen van koolstofvezellamellen aan de onderkant van het plafond en de balk. Koolstofvezel lamellen hebben een grotere trekkracht dan een stalen wapening. Bovendien corroderen ze niet.

Aannemer Technorm uit Soignies, België, voerde het werk in vijf dagen uit. Hij bracht in totaal 30 meter Fortius CFRP (carbon fiber reinforced plastics) aan. Deze lamellen zijn slechts 1,2 millimeter dik. Daarom hoefde alleen maar de bestaande pleisterlaag te worden verwijderd. De scheuren werden onder lage druk geïnjecteerd met een expoxyhars. Het betonoppervlak werd geschuurd en de lamellen verlijmd tegen het betonnen plafond met een tweecomponenten epoxylijm. Het plafond kon daarna gewoon weer worden bepleisterd.

Reageer op dit artikel