nieuws

Bernhard was geregelde gast bouwbeurs

bouwbreed Premium

Wie denkt aan de overleden prins Bernhard, denkt niet direct aan de bouw. Toch had de echtgenoot van ex-vorstin Juliana wel iets met de wereld van bakstenen en beton. Menig jaar was hij de gast van diverse bouwbeurzen. Ook opende hij belangrijke bouwwerken als de Moerdijkbrug en de Pier van Scheveningen. Cobouw staat vandaag met […]

Wie denkt aan de overleden prins Bernhard, denkt niet direct aan de bouw. Toch had de echtgenoot van ex-vorstin Juliana wel iets met de wereld van bakstenen en beton. Menig jaar was hij de gast van diverse bouwbeurzen. Ook opende hij belangrijke bouwwerken als de Moerdijkbrug en de Pier van Scheveningen. Cobouw staat vandaag met historisch beeldmateriaal stil bij het leven van de prins.

den haag – Prins Bernhard gaf op 18 januari 1974 een staaltje weg van zijn bouwvaardigheid. Vakbekwaam stapelde hij de blokken, die hij in Zuidlaren ontving bij zijn bezoek aan de veertiende Bouwvakbeurs en de opening van een naar hem vernoemde hal.

Bernhard en de bouw. Je kunt niet stellen dat ze onlosmakelijk met elkaar waren verbonden. Toch was de prins, in de schaduw van koningin Juliana, geregeld betrokken bij de opening van belangrijke bouwwerken. Dat gebeurde vooral in de periode van de wederopbouw van Nederland na de Tweede Wereldoorlog. Zelf knipte hij op 24 augustus 1946 het lint door van de Moerdijkbrug. In oktober 1973 waagde de prins zich aan het echte metselwerk. Hij legde de eerste steen voor het Organon Auditorium. Dat gebeurde ter gelegenheid van het vijftigjarig bestaan van het bedrijf Organon.

Prins Bernhard werd op 29 juni 1911 geboren in het Duitse Jena. Hij was de zoon van prins Bernhard von Lippe en barones Armgard von Sierstorpff-Cramm. Hij studeerde rechten aan de handelshogeschool van Lausanne en aan de universiteiten van München en Parijs. Na zijn studie ging hij in 1935 werken bij IG Farben. Hij werd directiesecretaris van de vestiging in Parijs. Daar werkte hij tot 1936, het jaar waarin hij zich verloofde met prinses Juliana en ook Nederlands staatsburger werd. Op 7 januari 1937 trouwden Bernhard en Juliana. In de jaren die daarop volgende werden Beatrix en Irene geboren.

Het gezin trok na de Duitse inval naar Londen. Juliana en haar dochters gingen vervolgens naar Canada en Bernhard leverde vanuit Londen en later ook vanuit Nederland een bijdrage aan de geallieerde strijd tegen de Duitsers. In mei 1945 nam de prins als bevelhebber van de Nederlandse strijdkrachten deel aan de onderhandelingen over de capitulatie in Wageningen.

Kort na de oorlog (in 1948) werd Juliana koningin. Bernhard vergezelde zijn vrouw als Prins der Nederlanden op tal van staatsbezoeken en bij officiële ontvangsten. Zelf was hij daarnaast actief bij vele maatschappelijke organisaties en als commissaris bij tal van bedrijven.

De rel rond de Lockheedaffaire (Bernhard werd verdacht van het aannemen van steekpenningen) was een zwarte bladzijde in het leven van de prins.

Reageer op dit artikel